Politiek7 jul '17 17:02Aangepast op 7 jul '17 17:55

Rutte: 'Komst Turkse vicepremier zou gek zijn'

Auteur: Jolijn Mes

Zolang de relaties tussen Nederland en Turkije nog zo verstoord zijn als nu, wil Nederland geen Turkse kabinetsleden ontvangen. Dat zei premier Rutte in Hamburg tegen BNR.

HH/Jaap Arriens
HH/Jaap Arriens

De Turkse regering is boos dat hun vicepremier binnenkort niet welkom is bij een herdenking van de mislukte couppoging in Turkije, een jaar geleden. Nederland ontzegt hem de toegang.

Volgens Rutte zou het 'gek' zijn om 'op het niveau van de vicepremier een ontvangst in Nederland te hebben'. Hij verwijst naar de moeilijke relatie die de twee landen hebben: 'De ambassadeurs zijn niet aan het werk en Ankara blokkeert ook dat de Nederlandse ambassadeur terugkeert.'

Rutte zal Erdogan dit weekend tijdens de G20-top niet opzoeken om de kwestie te bespreken: 'Dat gaat eerst diplomatiek. Als je dat meteen op het niveau van de regeringsleiders gaat bespreken en dat loopt vast, is het voor de komende jaren verpest.'

Lees ook: Turkse vicepremier niet welkom in Nederland

Reactie Turkije

Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken toont de Nederlandse weigering van de vicepremier 'heel goed aan hoe het er met de democratie gesteld is'. Rutte zei in Hamburg dat de Turken al eerder 'bizarre woorden hebben geuit'. Hij verwees daarmee naar Erdogans uitspraken nadat Nederland in maart de landingsrechten hadden ingetrokken van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Die wilde met de Nederlandse Turken spreken over het Turks referendum. Erdogan noemde Nederland toen een 'overblijfsel van de nazi's' en 'fascisten'.

Gerelateerde artikelen