Nederlandse overheid ver over Roemernorm
De overheid heeft de afgelopen twee jaar bijna 20 procent meer externe medewerkers ingehuurd. Dat blijkt uit een onderzoek van het AD.
Dat is ver over de zogenaamde Roemernorm, die inhoudt dat niet meer dan 10 procent van de personeelskosten mag worden uitgegeven aan dure externe adviseurs. In 2016 werd hier maar liefst 2,4 miljard euro aan uitgegeven. En dat terwijl de norm is dat er niet meer dan 10 procent van de personeelskosten naar externe krachten mag gaan.
Aantal externen neemt toe
Volgens Ronald van Raak van de SP is het een tijd lang goed gegaan. 'Je ziet de laatste jaren dat het aantal externen weer toeneemt. Overheden worden daardoor kwetsbaar, omdat kennis verdwijnt.' Van Raak denkt dat de norm onder andere wordt overschreden door de decentralisatie van de zorg, waarbij gemeenten worden genoodzaakt adviseurs extern aan te trekken.
Jan Middendorp van de VVD vindt dat je altijd kritisch moet zijn bij het inhuren van externe adviseurs. 'Maar als het de overheid beter maakt, moet dat ook gewoon kunnen.' Dat geldt volgens Middendorp ook voor de decentralisatie van de zorg.