Politiek24 aug '17 11:15Aangepast op 24 aug '17 12:04

Kamer hard over NVWA

Auteur: BNR Webredactie

Partijen in de Tweede Kamer hebben harde kritiek op het functioneren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de fipronil-affaire.

Foto: HH/Peter Hilz
Foto: HH/Peter Hilz

De Kamer is terugkomen van zomerreces om antwoorden te krijgen van de verantwoordelijke bewindslieden Edith Schippers (Volksgezondheid) en Martijn van Dam (Economische Zaken).

Volgens SP'er Frank Futselaar heeft de NVWA gefaald als poortwachter van de voedselveiligheid. 'Dat is ernstig', zei hij. Volgens hem kan de tekortschietende capaciteit van de voedselwaakhond een oorzaak zijn, maar daarmee is het volgens hem nog niet gerechtvaardigd.

Rik Grashoff van GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat ondanks twee tips over het gebruik van fipronil in 2016, de NVWA toen niet meteen is begonnen met het controleren van eieren. Volgens hem lijkt het erop dat de NVWA zich bureaucratisch opstelt en niet pragmatisch. De dienst moet volgens hem scherper worden.

Nieuwsuur

Jaco Geurts (CDA) hekelde de communicatie door de NVWA. Volgens hem liet de tweede man van de NVWA met zijn televisieoptreden bij Nieuwsuur consumenten in verwarring achter en zette hij het beeld neer van een ongeloofwaardige NVWA. Dat heeft volgens Geurts bijgedragen aan de rampzalige situatie voor boeren.

Geurts vindt dat de boeren slachtoffer zijn geworden van nalatigheid van de overheid. Hij noemde het daarom 'schokkend' dat Schippers de schuld 'bij de sector legt'. Ook Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Roelof Bisschop (SGP) wezen erop dat de pluimveehouders buiten hun schuld zijn gedupeerd en daarom ook op hulp moeten kunnen rekenen.

Kritiek op CDA en VVD

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren houdt het CDA en de VVD medeverantwoordelijk. Volgens haar is het toezicht fors uitgehold omdat de sector zich volgens deze partijen zelf wel zou kunnen controleren. Dat is volgens haar de onderliggende oorzaak van het falende toezicht.

Ook PVV'er Dion Graus keerde zich tegen het CDA en vooral de VVD, die zich doof zouden hebben gehouden voor zijn voorstellen het toezicht te versterken.

Lees ook: Kamer wil geen noodfonds voor pluimveehouders


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen