Politiek28 aug '17 23:04

Kabinetscrisis ligt alsnog op de loer

Auteur: Jolijn Mes

Vorige week leek een overeenstemming tussen VVD en PvdA over de nieuwe begroting nog voor het grijpen, maar inmiddels is een akkoord weer ver te zoeken. De partijen waarmee de VVD onderhandelt over een nieuw kabinet willen zich niet binden aan een verhoging van de leerkrachtensalarissen, zoals de PvdA wil. Een kabinetscrisis lijkt zo alsnog op te doemen.

Lodewijjk Asscher (PvdA). Foto: ANP
Lodewijjk Asscher (PvdA). Foto: ANP

Vrijdag leken VVD en PvdA er samen uit te zijn. Het demissionaire kabinet zou voor de leerkrachten 270 miljoen extra uittrekken en ook militairen met een pensioengat tegemoetkomen, een wens van de VVD. Maar dat voorstel is op de onderhandelingstafel van de kabinetsformatie gesneuveld, melden bronnen rond het overleg.

De formerende partijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) hebben nog geen overeenstemming over de overheidsfinanciën van de komende jaren. Ze willen niet beloven dat ze hoe dan ook deze PvdA-wens uitvoeren. Zonder een scherp beeld van de komende inkomsten en uitgaven zou dat roekeloos zijn, klinkt het rond de formatietafel.

Lees ook: Nog geen akkoord over begroting

Geen uitweg

De VVD moest de PvdA daarom maandag toch nee verkopen. Ingewijden wijzen erop dat de begroting woensdagmiddag af moet zijn en zien geen uitweg meer. De PvdA lijkt vooralsnog geen genoegen te willen nemen met minder dan een harde belofte. PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher dreigde eerder al het kabinet op te blazen als hij nul op het rekest krijgt.

De sociaaldemocraten zouden nog wel hoop hebben op een oplossing. Maar daar overheerst de verbazing dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie 'na maanden onderhandelen nog helemaal niet weten wat ze met de begroting willen'. Andere betrokkenen wijzen erop dat bijvoorbeeld medisch-ethische vraagstukken, klimaat en migratie ditmaal veel meer tijd vragen dan voorheen omdat die kwesties de formerende partijen sterk verdelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen