Politiek1 sep '17 14:11

Asscher verklapt: Niemand gaat erop achteruit volgend jaar

Auteur: Jeroen Stans

Iedereen gaat er volgend jaar op vooruit. Dat verklapte vice-premier Asscher na de ministerraad. Uit eerdere berekeningen van het Centraal Planbureau bleek dat enkele kleine groepen er ondanks de economische groei niet op vooruit zouden gaan. Dat is nu gerepareerd, stelde Asscher. Bronnen rond het kabinet bevestigen dit.

ANP
ANP

Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken om de paar groepen die er ondanks de economische groei toch op achteruit dreigden te gaan, te compenseren. Dat verklapte vice-premier en PvdA-leider Lodewijk Asscher na de ministerraad. Ten overstaan van enkele journalisten floepte hij eruit dat iedereen volgend jaar meer geld in de portemonnee overhoudt. Direct nadat hij dat zei, vroeg hij zich hardop af of hij dit wel had mogen vertellen. De zogeheten koopkrachtplaatjes worden pas op Prinsjesdag naar buiten gebracht door het kabinet. Rond het kabinet wordt bevestigd dat alle ‘minnetjes’ zijn weggewerkt.

Lees ook: Economie maakt groeispurt

CPB meldde eerder nog weinig plusjes

Twee weken geleden meldde het Centraal Planbureau in de laatste ramingen dat ondanks de hard aantrekkende economische groei de burger daar nog niet veel van merkt. Zo gaan werkenden er slechts 0,8 procent op vooruit, gepensioneerden 0,2 procent en zit er voor uitkeringsgerechtigden helemaal geen extraatje in. Binnen die categorieën zouden enkele groepen er zelfs licht op achteruit gaan. Dat was voor Asscher onverteerbaar.

In het kabinet is afgesproken dat niemand er volgend jaar op achteruit mag gaan. Waar de crisis in het kabinet de afgelopen week draaide om meer salaris voor leerkrachten in het basisonderwijs, had Asscher nog een tweede eis op tafel liggen: Een verbeterde koopkracht voor gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden. Met een brede glimlach kon Asscher vandaag na de ministerraad verklappen dat die eis is ingewilligd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen