Politiek8 sep '17 13:58

'Dijsselbloem maakt termijn voorzitter eurogroep af'

Auteur: Thijs Baas

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blijft zo goed als zeker tot januari voorzitter van de eurogroep. Ingewijden bevestigen dat de grote eurolanden willen dat de PvdA-minister zijn termijn afmaakt, ook als er voor die tijd een nieuw kabinet zit. De PvdA zal daar geen deel van uitmaken.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Ik weet dat de eurogroep mij voor tweeënhalf jaar heeft gekozen en dat loopt door tot half januari. De eurogroep hoeft daar ook geen nieuw besluit over te nemen of het te herbevestigen, dat is gewoon een feit. Ik ga er gewoon van uit dat ik die termijn afmaak, want als je aan zo'n klus begint, moet je die in principe afmaken. Die formatie sleept zich maar voort, dus het kan best zijn dat we half januari nog steeds geen kabinet hebben, u mag het zeggen.'

Volgens bronnen zijn er 'positieve signalen', al is er nog geen definitieve duidelijkheid. Dijsselbloem heeft een termijn van 2,5 jaar tot januari. Het is geen verplichting dat de eurogroepvoorzitter minister van Financiën is, al is dat wel gebruikelijk.

Gerelateerde artikelen