'Nationale Politie en politiek moeten in de spiegel kijken'
Korpschef Erik Akerboom vindt dat iedereen die een rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de Nationale Politie 'in de spiegel moet kijken'. 'Dat geldt voor alle partijen', zegt hij tegen BNR.
Volgens Akerboom moeten er lessen worden getrokken uit het rapport van de Commissie Ruys, die onderzoek deed naar de vermeende geldsmijterij bij de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. De commissie concludeerde dat de politietop en de politiek jarenlang 'onvoldoende krachtig' hebben opgetreden tegen overschrijdingen van het budget van de COR.
'Geen sprake van oneigenlijke beïnvloeding'
Akerboom zegt dat het rapport bevestigt wat we al zagen, maar belangrijker: 'Dat er geen sprake is van oneigenlijke beïnvloeding.' Ook is er te weinig aandacht naar toezicht en elkaar aanspreken gegaan binnen de politieorganisatie. 'Die lessen zijn heel belangrijk', zegt Akerboom, die benadrukt dat leidinggevenden daarin het voortouw moeten nemen.
Akerboom wil nu verder: 'We moeten een streep zetten onder deze periode en verder moeten gaan met het korps opbouwen e de veiligheid op straat want dat is hard nodig.'
Jarenlange overschrijdingen budget
Die overschrijdingen van het budget waren er al sinds 2012. De minister wist dat pas in april 2016, maar er waren wel al waarschuwingen van toezichthouders over het financieel beheer van de gehele politieorganisatie. Verbeteringen hadden geen prioriteit.
Op verzoek van de Tweede Kamer deed de commissie onder leiding van Maarten Ruys onderzoek naar de geldverspilling, de rol van toenmalig korpschef Gerard Bouman en de politiek en mogelijke 'omkoping' van de COR om steun te krijgen voor het beleid. Volgens de commissie is er onzorgvuldig met publiek geld omgesprongen.
'De wijze waarop de COR met publieke middelen omging kan niet door de beugel', stelt minister Blok van Veiligheid en Justitie in een reactie. 'De controle op de bestedingen had achteraf bezien beter gemoeten.'
'Pijnlijk voor diender op straat'
'Het is vooral heel pijnlijk voor de diender op straat, die daarop wordt aangesproken', reageert D66-Kamerlid Ingrid van Engelshoven, die onder andere politie in haar portefeuille heeft. 'We gaan vanmiddag een debat aanvragen met de minister. Ik wil zo snel mogelijk weten welke maatregelen hij genomen heeft om te voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt.'
Vorming Nationale Politie
Dat de politie onder grote druk stond vanwege de vorming van de Nationale Politie, en dat het daardoor ontbrak aan fatsoenlijk toezicht, is volgens Van Engelshoven geen valide argument. Wel zegt ze dat het goed is dat de huidige politietop inmiddels maatregelen heeft getroffen. 'De heer Giltay heeft strafontslag gehad. Ik denk dat de huidige politieleiding daar goed heeft opgetreden.' Wat het Kamerlid betreft wordt iedereen die strafbare feiten heeft gepleegd strafrechtelijk vervolgd.
'Geld komt niet terug'
De hoogte van het 'verspilde' geld loopt mogelijk in de miljoenen. Van Engelshoven verwacht niet dat van dat belastinggeld nog iets terugkomt. 'De politie heeft de afgelopen jaren onder financiële druk gestaan. Dat maakt het des te pijnlijker dat dit is gebeurd.'
Lees ook: 'Politietop wist van uitgaven COR'