Miljoenennota: koopkracht 0,6 procent omhoog
Het is inmiddels een jaarlijkse traditie: de Miljoenennota is uitgelekt. De Telegraaf meldt dat er voor volgend jaar een gemiddelde koopkrachtstijging wordt verwacht van 0,6 procent.
Om te voorkomen dat uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden erop achteruitgaan wordt 425 miljoen euro uitgetrokken. De werkloosheid daalt naar 390.000. De economie groeit met 2,5 procent. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gaan de investeringen volgend jaar iets minder hard waardoor de economische groei iets minder is, schrijft hij in het voorwoord bij de miljoenennota.
Dit jaar gaat de economische groei mogelijk richting de 4 procent, zei minister Henk Kamp (Economische Zaken) tegen BNR-verslaggever Jaap Jansen.
Lees ook
Scholen: 270 mln 'zwaar onder de maat'
Verscheidene zaken waren al uitgelekt. Zo krijgt de Belastingdienst 75 miljoen euro extra om de problemen bij de organisatie het hoofd te bieden. Er komt extra geld voor de bestrijding van cybercrime (25 miljoen) en voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (ook 25 miljoen). Voor verpleeghuizen wordt volgend jaar nog eens 135 miljoen euro uitgetrokken. Dat bedrag is voor de komende vier jaar bestemd om extra personeel aan te trekken en komt bovenop extra geld dat al eerder was uitgetrokken.
Nieuw kabinet
Op Prinsjesdag wordt geen nieuw beleid gepresenteerd. Dat komt omdat het kabinet van VVD en PvdA demissionair is. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen sinds eind juni over de vorming van een nieuw kabinet. Als zij een akkoord bereiken zal de begroting van volgend jaar nog worden aangepast.
Premier Rutte wil niet reageren op de gelekte cijfers. Hij zegt wel dat de begroting van het demissionaire kabinet belangrijk is voor het nieuwe kabinet. 'Het is niet zo dat we op een begroting van 260, 270 miljard ineens 100 miljard bijsturen', zegt Rutte. 'Het overgrote deel van die uitgaven is natuurlijk langjarig in een zekere oploop met grote politieke consensus omgeven. Het gaat om de accenten.'