Politiek19 sep '17 15:15

Koopkracht stijgt, meer te besteden

Auteur: Jaap Jansen

Volgend jaar heeft 82 procent van de Nederlanders een klein beetje meer te besteden. Om die koopkrachtstijging te bereiken heeft het kabinet-Rutte II 425 miljoen euro uitgetrokken.

(Foto: ANP/Remko de Waal)

Was dat niet gebeurd, dan zouden uitkeringsontvangers en gepensioneerden er op achteruit gaan. Mensen met een laag inkomen zouden er dan minder op vooruit gaan dan mensen met een hoog inkomen (zie tabel onderaan).

Korreltje zout

Deze cijfers moeten met een korreltje zout genomen worden. Zo worden de optimistische prognoses die vandaag een jaar geleden werden gegeven voor 2017 niet gehaald doordat de inflatie hoger uitvalt dan verwacht.

In de hele kabinetsperiode zijn werkenden er gemiddeld 1,5 procent op vooruit gegaan en uitkeringsgerechtigden 0,25 procent. Gepensioneerden gingen er 0,25 procent op achteruit. De stijging bij werkenden komt vooral door de lastenverlichting van 5 miljard euro in 2016.

Werkloosheid

De werkloosheid daalt van 6 procent in 2016 via 4,9 procent dit jaar naar 4,3 procent in 2018. Dat is de hoogste groei van de werkgelegenheid sinds 2008, toen de economische crisis begon.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen