Politiek28 sep '17 10:24Aangepast op 28 sep '17 14:39

Defensie schoot ernstig tekort bij mortierongeluk Mali

Auteur: BNR Webredactie

Defensie is 'ernstig tekort geschoten' in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali, waar twee militairen omkwamen door een ongeluk tijdens een oefening met een mortier.

(Foto ANP)

Zowel de veiligheid van de granaten als de medische gezondheidszorg was niet op orde, schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport over het ongeluk. Een derde militair raakte daarbij ernstig gewond.

Twee militairen kwamen om, een derde raakte ernstig gewond

Vorig jaar kwamen militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) tijdens een oefening met een 60 mm-mortier om het leven toen een granaat ontplofte. De granaat had volgens de Onderzoeksraad zwakke plekken in het ontwerp.

Lees ook: 'Granaat dodelijk mortierongeval Mali was onveilig'

Granaten niet gecontroleerd

Defensie had de projectielen eerder onder grote tijdsdruk via het Amerikaanse ministerie gekocht vanwege de missie in Afghanistan en ze niet goed gecontroleerd, in de veronderstelling dat het Amerikaanse leger de munitie zelf gebruikte en de veiligheid had gecontroleerd. Maar in het koopcontract stond expliciet dat de Amerikanen de granaten niet had gecontroleerd.

Hennis: 'Plicht om herhaling te voorkomen'

Lees ook: Hennis: niet aftreden, maar optreden

Minister Hennis van Defensie noemt het 'onze plicht om herhaling te voorkomen', zegt ze in reactie op het rapport van de Onderzoeksraad. De minister zegt ook 'volledige openheid van zaken' te willen bieden aan de nabestaanden en defensiemedewerkers.

Hennis laat ook weten de aanbevelingen uit het OVV-rapport over te nemen. Daarin stelt de Onderzoeksraad dat de zorg voor wapens en munitie verbeterd moet worden zodat materiaal geschikt is om in buitenlandse missies te gebruiken. Ook moet acute medische zorg voor militairen beter. De militair die gewond raakte kreeg niet de juiste behandeling na het ongeluk.

Vakbond militairen: 'Met spoed inhaalslagen maken bij Defensie'

Voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM laat in een reactie op het 'vernietigende rapport' weten dat de veiligheidsorganisatie bij Defensie versterkt moet worden en de procedures beter gewaarborgd. 'De risico's moeten tot een minimum beperkt worden en er moeten met spoed inhaalslagen gemaakt worden.' Hij roept verder op na de bezuinigingen te investeren in de kwaliteit van veiligheidsmiddelen en de opleiding en trainingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen