Politiek28 sep '17 14:22Aangepast op 28 sep '17 18:17

Hennis: niet aftreden, maar optreden

Auteur: BNR Webredactie

Minister Jeanine Hennis (Defensie) voelt zich 'verantwoordelijk' na het harde rapport over het mortierongeluk in Mali, maar denkt niet dat aftreden de oplossing zou zijn.

( ANP)

Hennis zegt dat ze liever optreedt om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt dat Defensie ernstig tekort is geschoten in de zorg voor de veiligheid van de militairen in Mali. Het ongeval met het mortier vorig jaar kostte aan twee militairen het leven, een derde raakte zwaargewond. Zowel de veiligheid van de in 2006 aangeschafte granaten als de medische verzorging in Mali was niet op orde, aldus de OVV.

'Optreden nuttiger dan aftreden'

'Aftreden lost de aanschaf in 2006 niet op, brengt ook - heel pijnlijk - de slachtoffers niet terug', zegt Hennis. 'Ik wil heel graag met de organisatie ervoor zorgen dat herhaling wordt voorkomen. Dat betekent optreden; dat lijkt me nuttiger dan aftreden.'

De conclusies van het rapport zijn bij haar 'hard binnengekomen', zegt ze. 'Dat betekent ook dat we moeten willen leren van wat de OVV hier heeft geconstateerd.' Hennis belooft de aanbevelingen van de Onderzoeksraad over te nemen.

De minister is niet van mening dat de veiligheid van militairen niet voorop staat. 'Er is helemaal niemand in deze organisatie, maar dan ook niemand, die willens en wetens marchandeert met de veiligheid van onze militairen. Kortom, de veiligheid en gezondheid staat altijd voorop.'

Rutte houdt vertrouwen in Hennis

Premier Mark Rutte heeft nog altijd vertrouwen in Hennis. Gevraagd of Hennis kan aanblijven, antwoordt Rutte: 'Ja, dat vind ik zeker.' Verder wil hij niet op de zaak ingaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen