Politiek3 okt '17 09:20Aangepast op 3 okt '17 13:27

NVWA kreeg één klacht binnen over Vegetarische Slager

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft De Vegetarische Slager gesommeerd om zijn productnamen te veranderen. Die namen kunnen de consument namelijk in verwarring achterlaten. De toezichthouder kreeg één klacht binnen.

( ANP)

Formeel is de NVWA verplicht om iedere binnengekomen klacht te onderzoeken. 'Op basis daarvan zijn wij gaan kijken op de website. Daar kwamen wij al die termen tegen die niet aan de wet voldoen. We hebben een waarschuwing gegeven, ze hebben een half jaar tijd om het aan te passen', vertelt woordvoerder Benno Bruggink.

De Vegetarische Slager vraagt zich af waarom de sommatie juist nu komt. 'De NVWA zegt in een intern document dat bij ons is achtergelaten, dat de Duitse minister van Landbouw heeft gezegd dat vegetarische worsten en schnitzels niet meer zo mogen heten', zegt mede-oprichter Niko Koffeman. 'Onze naam kwam voor in een intern document van de NVWA, waar dat naar ons gevoel niet thuishoort. Wij voelen het een beetje als een politieke actie.'

'Indruk dat NVWA zwicht voor vleeslobby'

Koffeman heeft het gevoel dat de NVWA met deze sommatie zwicht voor de vleeslobby. 'Die indruk wordt gewekt. Een Kamerlid van het CDA heeft op de eerste dag dat hij Kamerlid was, Kamervragen gesteld over de productnamen van De Vegetarische Slager. Toen heeft de minister in 2012 geantwoord dat er geen enkele reden was om aan te nemen dat er verwarring zou ontstaan.

Dit jaar hebben twee VVD-Kamerleden dezelfde vragen gesteld. Toen heeft minister Schippers gezegd dat er geen enkele reden was om aan te nemen dat er verwarring zou ontstaan. Je zou denken dat de NVWA dat signaal van de hoogste baas serieus neemt. Maar als de NVWA dan toch optreedt, is dat merkwaardig.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen