Politiek9 okt '17 08:25Aangepast op 9 okt '17 13:27

Het lekt over de hele linie

Auteur: BNR Webredactie

Het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is er bijna, maar er is al flink wat bekend.

( ANP)

Het meest recente voorbeeld: de NOS meldt dat het nieuwe kabinet een eind maakt aan de dividendbelasting in de hoop hiermee buitenlandse bedrijven aan te trekken.

Andere zaken die al eerder waren gelekt: Nederlandse steun aan Turkijedeal-achtige afspraken met landen, meer investeringen in veiligheid een wet die het makkelijker maakt om teruggekeerde jihadgangers vast te zetten en geen kinderpardon: de rechtsere signatuur van het komende kabinet is in de gelekte maatregelen merkbaar, stelt politiek verslaggever Jeroen Stans vast.

Het lekken gebeurt enerzijds om vast wat positieve resultaten bekend te kunnen maken, maar ook om minder populaire maatregelen 'in de week te leggen', zoals het versneld afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en het gefaseerd afbouwen van de wet-Hillen, allebei maatregelen die in het nadeel zijn van huiseigenaren. Al is er al veel gelekt, Stans benadrukt dat we alleen nog maar snippers informatie hebben gekregen. 'Het hele, grote geheel moet blijken uit wat nou echt in die teksten staat.'

Lees ook: Column Paul Laseur | Kruidenierskabinet Rutte III

Record

Het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is er bijna, maar de formatie van het kabinet-Rutte III evenaart vandaag de langste ooit. Het record was sinds 1977 in handen van het Van Agt I met 208 dagen. Het duurt ook nog even voordat VVD-leider Mark Rutte zijn nieuwe regeringsploeg presenteert. In de week van 23 oktober staat het kabinet bij de koning op het bordes.

Vandaag leggen de onderhandelaars van de vier partijen al wel het conceptregeerakkoord voor aan hun Tweede Kamerfracties. Dinsdag is dan de presentatie. Het motto is nog niet bekend. De Tweede Kamer zal deze week over het akkoord praten. Daarna wordt Rutte als formateur aangewezen en komen de beoogde bewindslieden bij hem langs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen