Politiek5 okt '17 21:53Aangepast op 6 okt '17 11:35

Nieuwe kabinet verlaagt hypotheekrenteaftrek

Auteur: BNR Webredactie

Het nieuwe kabinet gaat de hypotheekrenteaftrek fors verlagen vanaf 2020, dat bevestigen bronnen in Den Haag.

Image
(HH/Peter Hilz )

De hypotheekrenteaftrek wordt momenteel al afgebouwd, met een half procent per jaar. Waar de aftrek eerst 52 procent bedroeg, moet dat uiteindelijk uitkomen op 38 procent. Het tempo gaat vanaf 2020 dus flink omhoog, naar drie procent per jaar. 'Dan kom je op 37 procent. Dat is een nieuw percentage, een soort vlaktaks wordt dat dan genoemd', zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft.

Hij vervolgt: 'Waarschijnlijk gaan er twee percentages komen; eentje van rond de 50 en eentje van 37. Dat betekent dat mensen die een inkomen hebben van hoger dan 68-duizend euro - nu de grens voor die hoogste schijf - dan tegen 37 procent kunnen gaan aftrekken. Dat is overigens niet een heel groot aantal mensen hoor.'

De formerende partijen willen de maatregel wel 'budgetneutraal' laten uitpakken voor huizenbezitters. Daarom wordt de beperking van de aftrek gecompenseerd via een verlaging van het eigenwoningforfait, een heffing die huizenbezitters elk jaar betalen. 'Daar profiteert iedereen van', zegt Boelhouwer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen