Politiek12 okt '17 07:50Aangepast op 12 okt '17 13:53

'Maak Gelderland dé wietprovincie van Nederland'

Auteur: BNR Webredactie

De proef met legale wiet geteeld door gemeenten moet nog beginnen, maar is nu al razend populair, blijkt uit een inventarisatie van BNR. Zeker vijftien gemeenten willen zich aanmelden en Antoon Kanis, Statenlid voor D66 in Gelderland, pleit ervoor dat die provincie de gehele teelt naar zich toetrekt.

(Foto ANP)

Naast de vijftien gemeenten wordt de legale wietteelt in veel andere gemeenteraden besproken. Dat is opvallend, want de aanmeldingsprocedure is nog niet begonnen en de voorwaarden voor het experiment zijn nog niet eens bekend. Het enige wat we wel weten: het nieuwe kabinet gaat toestaan dat wiet landelijk wordt geteeld en vervolgens onder zes tot tien gemeenten wordt verspreid.

'Het enthousiasme van de gemeenten komt volgens mij vooral doordat de huidige situatie zo slecht is', zegt Antoon Kanis, Statenlid voor D66 in de provincie Gelderland. 'Gemeenten zoeken al jaren naar manieren om de situatie te verbeteren. Zij grijpen dit direct aan om dat te doen.' Kanis zegt dat vorig jaar tijdens een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten negentig procent van de gemeenten aangaf dat ze dit soort experimenten willen.

Wietprovincie Gelderland

Kanis pleit al jaren voor het vrijgeven van de teelt van cannabis. Wat hem betreft gebeurt dat straks in zijn provincie. 'In Gelderland hebben we daar volgens mij precies de juiste kennis voor in huis. Zowel bij de Wageningen Universiteit, waar veel kennis in huis is over het telen van gewassen. In de regio Arnhem is al veel ervaring met vezelhennep. Er is bijvoorbeeld een bedrijf dat die vezels gebruikt voor textiel en in die omgeving wordt daarvoor al hennep geteeld.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen