Politiek16 okt '17 14:05

Halloween komt vroeg voor de Europese Unie

Auteur: Jesse Pinster

Angst voor Catalonië, vrees voor de Brexit en nog een nationalistische populist doet een greep naar de macht. De Europese nieuwsweek neemt een voorschot op Halloween.

Image
(EPA)

Catalonië

Een onafhankelijk Catalonië zal leiden tot heel veel onrust. Als zij het mogen, willen anderen het straks ook. Dat is de waarschuwing van Jean-Claude Juncker. Ondertussen heeft de president van Catalonië een brief naar Madrid gestuurd waarin hij nog steeds geen duidelijkheid geeft. Is de Spaanse provincie nu wel of niet van plan de onafhankelijkheid uit te roepen? De kans dat de Spaanse regering gaat ingrijpen lijkt weer iets groter te zijn geworden. Dus ook deze week staat dit conflict weer hoog op de agenda.

EU-top

Donderdag en vrijdag komen de Europese regeringsleiders bijeen in Brussel. Het had de top moeten zijn die de volgende fase in de Brexit-onderhandelingen in zou leiden. De kans daarop is zo goed als nul. Om toch nog iets voor elkaar te krijgen is er deze maandag een diner waarbij de Britse premier May en Juncker aanschuiven. Maar als het vorige etentje tussen de twee een indicatie geeft, zal het de situatie zeker niet verbeteren.

Tsjechië

Verkiezingen op vrijdag en zaterdag die waarschijnlijk gewonnen zullen worden door de huidige minister van financiën Andrej Babis. Deze zakenman is de op één na rijkste man van het land en wordt nog wel eens vergeleken met Donald Trump en Silvio Berlusconi. Een overwinning van Babis zou een extra steuntje in de rug zijn van de eurosceptische, of eurokritische, regeringen in Polen en Hongarije.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen