Politiek28 okt '17 13:53

GroenLinks wil uitleg over sleepwetreferendum

Auteur: BNR Webredactie

Oppositiepartij GroenLinks wil van het kabinet weten wat er is afgesproken over de uitslag van het referendum over de zogeheten 'sleepwet', de wet die inlichtingen- en veiligheidsdiensten meer ruimte tot het verzamelen van data van burgers geeft. GroenLinks-leider Klaver wil van premier Rutte voor het debat aankomende week tekst en uitleg.

Image
(Foto ANP)

De partij wil weten of er afspraken over de uitslag zijn gemaakt tussen de coalitiepartners of 'dat zij vrij kunnen opereren'. 'Het zou toch raar zijn om tegen mensen te zeggen: u mag wel gaan stemmen maar wat de uitslag ook wordt, we doen er toch niks mee', vindt Klaver.

Buma wil uitslag referendum sleepwet negeren

Vanmorgen zei CDA-leider en coalitiepartner Buma zich in een interview met de Volkskrant dat hij het geplande referendum niet als een 'echt referendum' beschouwt en dat de sleepwet er moet komen. Het kabinet is overeengekomen raadgevende referenda in de toekomst te schrappen, stelde Buma. De enige coalitiepartij die niet inhoudelijk wilde reageren is D66.

Lees ook: Meer over de sleepwet

PVV-leider Wilders reageerde op Twitter dat hij de uitspraken 'de schaamte voorbij' vindt en sprak van 'Buma's dictatuur'. Forum voor Democratie-leider Baudet vindt het 'tijd voor kiezers om CDA te boycotten'.

Initiatiefnemers referendum teleurgesteld in Buma

Ook de Amsterdamse studenten die inmiddels ruim 400.000 handtekening inzamelden voor een referendum zijn teleurgesteld in Buma. 'We vinden zijn uitlatingen erg onprofessioneel en ondemocratisch', zegt Tijn de Vos namens de initiatiefnemers. Hij noemt het 'zwak' dat Buma het debat niet wil aangaan. 'Maar meerdere burgerrechtenorganisaties en politieke partijen zullen campagne gaan voeren voor het referendum om een sterk nee te laten horen. We hopen dat het volk via de stemming zal laten zien dat deze wet niet oké is en dat er toch aanpassingen gedaan moeten worden. We geven ook zeker niet op.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen