Politiek23 okt '17 16:31Aangepast op 23 okt '17 17:31

Den Haag overweegt rechtstreeks in te grijpen op Sint-Maarten

Auteurs: BNR Webredactie en Jaap Jansen

Ruzie tussen Nederland en Sint-Maarten dreigt de financiële hulp aan het eiland in gevaar te brengen. Den Haag overweegt nu rechtstreeks in te grijpen om te garanderen dat de hulp op de juiste plaats terechtkomt.

2017-09-21 22:00:44 SINT MAARTEN - Op Sint Maarten wordt een begin gemaakt met het opruimen van de rotzooi na het passeren van de orkanen Irma en Maria. ANP VINCENT JANNINK
2017-09-21 22:00:44 SINT MAARTEN - Op Sint Maarten wordt een begin gemaakt met het opruimen van de rotzooi na het passeren van de orkanen Irma en Maria. ANP VINCENT JANNINK ( Foto ANP)

Honderden miljoenen euro's liggen klaar voor de wederopbouw van het door orkaan Irma zwaar geteisterde Sint-Maarten. Maar Nederland vreest corruptie: het geld zou in handen kunnen komen van vriendjes van de eilandregering, terwijl Nederland graag ziet dat de wederopbouw werk oplevert voor zoveel mogelijk inwoners van het eiland. Daarom is afgesproken dat er een 'Integriteitskamer' komt die toezicht houdt op 'deugdelijkheid, transparantie en betrouwbaarheid'.

De regering van Sint-Maarten wil die Integriteitskamer óók wil, maar door de orkaan is het land er nog niet aan toegekomen, schrijft premier William Marlin in een brief aan minister Plasterk van Koninkrijksrelaties. Op het Binnenhof wordt dit beschouwd als een smoesje: Sint-Maarten traineert.

Ook wil Den Haag de grensbewaking aanscherpen - er is veel smokkel en illegale arbeid - maar premier Marlin zegt dat die bewaking al heel goed is.

De deadline is volgende week dinsdag 31 oktober. Als Sint-Maarten dan niet heeft laten weten dat het die Integriteitskamer instelt, kan Den Haag besluiten via de Koninkrijksregering zélf een 'algemene maatregel van rijksbestuur' in te stellen. De nieuwe staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) stelt dat dan voor en de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren (D66) bekrachtigt het besluit vervolgens met haar handtekening.

Als de financiële hulp hierdoor vertraging dreigt op te lopen, zou de hulp ingeroepen kunnen worden van de Wereldbank. Die heeft ervaring met het verlenen van noodhulp en ziet ook toe op het voorkomen van corruptie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen