Politiek25 okt '17 18:58Aangepast op 26 okt '17 15:33

Een kabinet met ministers 'van' en ministers 'voor'

Auteur: Jaap Jansen

Kabinetsformateur Mark Rutte heeft vanavond zijn eindverslag aangeboden aan Tweede-Kamervoorzitter Khadija Arib. Daarin benadrukt hij dat er geen misverstand kan zijn over welke minister waarvoor verantwoordelijk is. Eerste-Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol vroeg daarover opheldering.

Formateur Mark Rutte biedt voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer zijn eindverslag aan.
Formateur Mark Rutte biedt voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer zijn eindverslag aan. (Foto ANP)

Op vier ministeries komen twee ministers. Er is altijd een minister 'van', die eindverantwoordelijk is over alles, en een minister 'voor', die zich met specifieke beleidsterreinen gaat bezighouden. Die formule bestaat al sinds jaar en dag op Buitenlandse Zaken, waar een minister 'zonder portefeuille' inwoont voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ook Justitie en Veiligheid krijgt er nu twee, evenals Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs en Wetenschap.

Volgens Rutte zijn er vandaag in de officieuze oprichtingsvergadering van het kabinet, het constituerend beraad, geen nieuwe dingen naar voren gekomen. 'De formatie is hiermee afgerond', zegt de formateur, die vanaf morgen minister-president van het kabinet Rutte-III zal zijn.

In de taakverdeling valt op dat D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken ook Wonen erbij neemt. Rutte-II had daarvoor lange tijd een speciale minister (Stef Blok, VVD). D66-minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en ontwikkelingssamenwerking) krijgt ook internationaal milieu- en klimaatbeleid erbij. Naast CDA-minister van Defensie Ank Bijleveld gaat staatssecretaris Barbara Visser (VVD) zich bezighouden met personeel en materieel. Op Economische Zaken krijgt staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) onder meer MKB, Consumentenbeleid, Digitalisering en Telecom in portefeuille.

Minister Carola Schouten (ChristenUnie) verdedigt de komst van een apart ministerie van Landbouw. Ambtenaren op Economische Zaken klagen dat zij juist de afgelopen jaren goed zijn gaan samenwerken op één ministerie. Dat teamwork moet nu weer worden ontvlochten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen