Politiek27 okt '17 22:37

'Motie van wantrouwen tegen Ollongren'

Auteur: Kay Rutten

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is nog maar net beëdigd en krijgt nu al een motie van wantrouwen aan haar broek. De reden: haar dubbele nationaliteit.

(Foto: ANP)

Geert Wilders dreigt met een motie van wantrouwen richting de kersverse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ollongren.

Lees ook: Wilders: Marcouch heeft schijn belangenverstrengeling

Zweedse nationaliteit

'Ook hier in NL! Nu vice-premier Ollongren ook de Zweedse nationaliteit heeft, zal ik vlg week een motie van wantrouwen tegen haar indienen', meldt de PVV-fractieleider op Twitter. Hij doelt hiermee op het opstappen van de Australische vice-premier wegens zijn dubbele nationaliteit.

Consequent

Geert Wilders is hiermee wel consequent. In 2007, bij het aantreden van het kabinet Balkenende IV, diende hij ook een motie van wantrouwen in wegens de dubbele nationaliteit van twee kabinetsleden. Toen ging het om de staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) en Nebahat Albayrak (Justitie). De motie maakte toen geen kans omdat geen enkele andere partij de motie steunde. Naar verwachting zal dat deze keer niet anders zijn.

Lees ook: Ollongren: trots en vereerd

Jonkvrouwe Ollongren

Kasja Ollongren (D66) heeft zowel de Zweedse als de Nederlandse nationaliteit. Daarbij is ze ook nog eens van adel. Het geslacht Ollongren is van oorsprong van Finse adel en werd in 2002 ingelijfd in de Nederlandse adelstand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen