Politiek29 okt '17 18:48Aangepast op 30 okt '17 11:53

'Van der Laan hield antiradicaliseringsproject geheim'

Auteur: BNR Webredactie

De onlangs overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft, buiten het weten van de wethouders en gemeenteraad om, een eigen antiradicaliseringsproject gedraaid.

De ontslagen ambtenaar Saadia a.T. lijkt nu op te draaien voor de gevolgen, meldt Elsevier op basis van vertrouwelijke stukken en gesprekken met betrokkenen. T. gaf leiding aan het project, kreeg strafontslag wegens belangenverstrengeling en fraude. Maar een betrokkene zegt dat zij 'niet eens bevoegdheden had om opdrachten te verstrekken of mensen in te huren zonder toestemming van anderen'.

Filmpjes op YouTube

Het project droeg de codenaam Grijze Campagne en omvatte een serie van 25 filmpjes die, na goedkeuring van de burgemeester, op YouTube werden gedeeld, waarin een Marokkaanse Amsterdammer te zien is die vertelt over zijn worstelingen met zijn afwezige vader, meisjes en aanvaringen met de politie.

Antiradicaliseringscampagnes in opdracht van overheden komen vaker voor. Omar Ramadan, directeur van RadarAdvies en van RAN, een Europese kennisinstelling over radicalisering, hamert op transparantie en redactionele vrijheid voor de makers van de campagne.

Ramadan vertelt over een project dat heimelijk werd gesteund én gestuurd door de Britse overheid. 'De Britse overheid zat dus in de redactiekamer van die videoboodschappen. Op het moment dat dat uitkomt is je betrouwbaarheid, je credibility, helemaal weg.'

In het geval van Amsterdam mochten de filmpjes volgens Elsevier niet te herleiden zijn tot de gemeente, omdat de campagne anders minder effectief zou zijn. Acteur Said stuurde daarom facturen vanuit een eigen bedrijfje. Over die facturen rezen uiteindelijk vragen bij Bureau Integriteit. Ze zaten ook in het dossier dat bij de politie werd ingeleverd, maar zonder informatie over de Grijze Campagne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen