
De Kiesraad heeft bekendgemaakt dat er voldoende geldige handtekeningen zijn verzameld voor het referendum. Ongeveer 384.000 mensen hebben hun handtekening gezet om het referendum mogelijk te maken. Dat is ruim boven de vereiste 300.000. De Kiesraad beveelt aan het referendum samen te laten vallen met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.
De initiatiefnemers zijn enkele studenten van de Universiteit van Amsterdam. Zij reageren tevreden:
De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), zoals de wet officieel heet, geeft inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden om data te onderscheppen op de kabel. De tegenstanders van de wet vrezen dat de privacy in gevaar komt, omdat het mogelijk wordt om grote hoeveelheden data van burgers te verzamelen.
Wat gebeurt er met de uitslag?

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil af van het raadgevend referendum. CDA-leider Sybrand Buma zei dat het kabinet vasthoudt aan de nieuwe bevoegdheden voor de inlichtingendiensten, ongeacht de uitslag. Verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) wil nog niet zeggen wat het kabinet met de uitslag van het referendum doet.
De aftapwet wordt niet op 1 januari aanstaande ingevoerd, omdat die datum volgens Ollongren onhaalbaar is. Invoering staat nu gepland voor 1 mei, dus na het referendum dat in maart wordt gehouden.
Het vorige raadgevend referendum ging over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. De opkomst lag toen net boven de drempel van 30 procent. Ruim 60 procent stemde tegen het verdrag.