Politiek3 nov '17 07:28Aangepast op 24 nov '17 11:54

Premier Sint-Maarten afgezet

Auteurs: Judith Laanen en Wesley Schouwenaars

Op Sint-Maarten is gouverneur Holiday, het hoofd van de regering op het eiland, bezig met het samenstellen van een interim-kabinet. Gisteren stuurde het parlement de regering van premier Marlin naar huis. Hij had geweigerd in te stemmen met de eisen die Nederland stelde voor financiële steun aan het eiland na orkaan Irma.

Ravage op het eiland Sint-Maarten.
Ravage op het eiland Sint-Maarten. (Foto ANP)

Marlins positie wankelde al nadat hij had geweigerd akkoord te gaan met de voorwaarden die Nederland aan het eiland heeft gesteld voor hulp van enkele honderden miljoenen euro's bij de wederopbouw na de verwoestende orkaan Irma. Nederland wilde een integriteitskamer tegen corruptie en extra grensbewaking door de marechaussee. Zo moet voorkomen worden dat hulpgeld in de verkeerde zakken terechtkomt.

De zogeheten Staten van Sint-Maarten hebben nu besloten akkoord te gaan met de eisen uit Den Haag, al is de vraag of dit nu terstond uitgevoerd gaat worden, zegt Suzanne Koelega in Nederland correspondent van The Daily Herald, een krant op Sint-Maarten. 'Het had Marlin gesierd om af te treden en de mogelijkheid te creëren om nieuwe ministers en een premier te benoemen. Dan was onvoorwaardelijk aan de voorwaarden voldaan. Nu is de vraag of het wel terstond uitgevoerd gaat worden en staat de hulp stil.'

Eiland is nog niet van Marlin af

De vraag is of de eilandbewoners wel écht van Marlin af zijn, zegt Koelega. 'Hij is misschien nog een paar maanden hun demissionaire premier. Als de gouverneur het besluit mede ondertekend om het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te roepen, dan zullen die ergens eind januari plaatsvinden. Tot die tijd blijft meneer Marlin gewoon premier. Dat is niet wat die acht Statenleden willen die gisteren die moties hebben aangenomen.'

Lees meer: Knops wil meer duidelijkheid van Sint-Maarten

Knops: 'Nog veel politieke onduidelijkheid'

Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vindt het positief dat de motie voor het accepteren van de hulp vanuit Nederland erdoor is, maar dat de politieke situatie op het land nu 'niet helemaal helder is'. Ook is het volgens Knops nog maar afwachten of een eventuele nieuwe regering van Sint-Maarten 'dit allemaal gaat uitvoeren'. Knops wil de ontwikkelingen in Sint-Maarten afwachten om daarna de opstelling van de Nederlandse overheid te bepalen.

Eerder deze week zei Knops dat snel een 'ondubbelzinnig akkoord' vanuit Sint-Maarten vereist is, omdat anders de wederopbouw van het eiland vertraging dreigt op te lopen.

Marlin probeerde politieke crisis te bezweren

De meerderheid van de Staten wilde begin deze week instemmen met de voorwaarden. Premier Marlin ging onder druk van de parlementariërs alsnog overstag. Hij probeerde woensdag de politieke crisis te bezweren met een plan voor een nieuwe regeringscoalitie, maar daarvoor heeft hij dus te weinig steun. Het eiland, dat een zelfstandig land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden, werd op 6 september hard getroffen door de krachtige orkaan Irma.

De verwachting is nu dat het parlement ontbonden wordt en er nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden, schrijft The Daily Herald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen