Politiek8 nov '17 12:13Aangepast op 8 nov '17 14:12

Onderzoek naar belastingdeals fiscus

Auteur: Wesley Schouwenaars

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën gaat ruim 4000 zogeheten tax rulings opnieuw laten onderzoeken. Dat heeft hij besloten na de ophef over fouten bij een deal tussen de Belastingdienst en Procter & Gamble.

(Foto ANP)

Snel regeert op onthullingen in de media over de zogenoemde Paradise Papers, documenten over belastingontwijking. Daaruit blijkt dat de Belastingdienst in de fout ging toen het een belastingafspraak maakte met P&G. Een inspecteur handelde daar in zijn eentje, wat niet had gemogen. Het bedrijf bespaarde door de deal 169 miljoen dollar aan belastingen in Nederland.

'Er is geen reden om aan te nemen dat de ruling inhoudelijk verkeerd is', zegt Snel tegen politiek verslaggever Laurens Boven. 'Het gaat hier om een procedurefout. Er kunnen ook andere procedurefouten gemaakt worden. We gaan alle ruim 4000 rulings hierop nakijken.'

Gang van zaken 'onacceptabel'

Snel laat onderzoeken of de belastingafspraken tussen de Belastingdienst en grote bedrijven 'met een grensoverschrijdend effect zijn afgegeven conform de daarvoor bestemde procedures'. Hij vindt het niet acceptabel dat de juiste procedures niet zijn gevolgd bij de totstandkoming van de belastingafspraken en heeft de Belastingdienst opgedragen er 'nadrukkelijk op toe te zien' dat de procedures worden gevolgd.

Lees ook: https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10332692/afspraak-fiscus-met-p-g-rammelt-aan-alle-kanten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen