Politiek8 nov '17 16:29Aangepast op 8 nov '17 18:05

Coalitie worstelt met dividendbelasting

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie moeten zich vandaag in allemaal bochten wringen om uit te leggen waarom ze vasthouden aan het afschaffen van de dividendbelasting. De regering lijkt zelfs de SGP nog te moeten overtuigen.

Pieter Omtzigt, staatssecretaris Menno Snel van Financiën en Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA).
Pieter Omtzigt, staatssecretaris Menno Snel van Financiën en Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA). ( ANP)

'Dat is meestal wel een kleine hint', illustreert politiek verslaggever Laurens Boven. 'Want bij de SGP zijn ze heel trouw aan het kabinet, het maakt niet uit welk kabinet dat is. Ze gunnen de regering veel, maar het moet niet te gek worden. Dit lijkt zo'n punt te zijn waarvan zelfs de SGP zegt: leg dit nou eens even uit', vervolgt Boven.

Omtzigt niet blij

Minister van Financiën Wopke Hoekstra werd ondervraagd, maar ook Kamerlid Pieter Omtzigt moest het als lid van regeringspartij CDA ontgelden. 'Omtzigt werd bevraagd alsof hij zelf de minister was. Hij liet ook merken dat hij daar niet echt blij mee was', zag Boven. Omtzigt maakte daarbij onderscheid tussen CDA-plannen en regeringsplannen: 'Wij als CDA verdedigen onze eigen plannen. Deze maatregel stond niet in onze verkiezingsdoorrekening', zei hij.

Het is nog steeds de vraag hoe het afschaffen van de dividendbelasting in het regeerakkoord terecht is gekomen. 'Er zijn helemaal niet zoveel mensen die uiteindelijk van die afschaffing gaan profiteren. Omtzigt gaf daarbij zelf toe dat hij ook niet weet hoeveel aandeelhouders hier iets aan hebben', zegt Boven.

Baudet: 'cadeautje van de belastingbetaler'

In de wandelgangen gaat het verhaal dat Shell en Unilever verantwoordelijk zijn voor de afschaffing van de dividendbelasting. Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet denkt te weten hoe dat is gegaan: 'Mark Rutte heeft gewerkt bij Unilever, Wopke Hoekstra heeft gewerkt bij Shell. Dat zijn de enige bedrijven die hier voordeel bij hebben. Ze zitten nu voor een deel in het Verenigd Koninkrijk, na de Brexit willen ze misschien naar Nederland komen. Dit is een cadeautje van de belastingbetaler om Shell en Unilever meer waard te maken en tegemoet te komen.'

Baudet vroeg daarbij om een eerlijke bevestiging van VVD-Tweede Kamerlid Aukje de Vries, die er niet kwam. 'Ze kwam niet op het spoor dat de maatregel is genomen voor banen en werkgelegenheid. Ze wilde niet ingaan op het verhaal dat dit komt door een lobby van Unilever en Shell', aldus Boven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen