Politiek13 nov '17 14:09Aangepast op 13 nov '17 14:54

'Omtzigt trekt het zich zeer aan'

Auteur: BNR Webredactie

Het Binnenhof wacht gespannen af wat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt te wachten staat. Nadat hij dit weekend op Twitter zijn eigen handelen bij een bijeenkomst over de MH17 betreurde, zwijgt hij. CDA-leider Sybrand Buma gaf vandaag een reactie.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma
CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ( ANP)

Buma zal de komende dagen met Pieter Omtzigt spreken over zijn handelen in het MH17-dossier. Volgens Buma heeft het Tweede Kamerlid een fout gemaakt in een 'zaak die heel serieus is'. 'Hij trekt het zich zeer aan en het is goed dat hij heeft aangegeven dat hij de fout toegeeft en betreurt. We gaan met de fractie bespreken hoe het verder moet', zegt Buma tegen RTL en NOS. Voor de zorgvuldigheid zijn wel een paar dagen nodig, zegt de CDA-leider erbij. Op de vraag wat voor consequenties het handelen van Omtzigt kan hebben wil Buma niet vooruitlopen.

NRC Handelsblad meldde zaterdag dat Omtzigt in mei dit jaar in een zaal vol nabestaanden een nepgetuige twijfel heeft laten zaaien over de vliegramp. De Oekraïner sprak een tekst uit die door Omtzigt zou zijn opgesteld, waarin hij verklaarde dat hij andere toestellen in de lucht had gezien op het moment dat de MH17 werd neergeschoten. Volgens het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17-ramp is het toestel neergehaald door een Russische Buk-raket. Vanuit Rusland is gesuggereerd dat het toestel is neergehaald door een Oekraïense straaljager.

Tegen NRC heeft Omtzigt gezegd dat hem niet duidelijk was of de man in Nederland al was gehoord en of de verklaring uit Duitsland wel bij het onderzoeksteam was aangekomen. Ook zegt hij tijdens een voorgesprek niet te hebben begrepen dat de man zelf geen ooggetuige was. Op Twitter heeft Omtzigt al wel laten weten het te betreuren dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen