Politiek14 nov '17 20:09

Asscher wil concrete voorbeelden van nepnieuws

Auteurs: Judie Jaspers en Thijs Baas

PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher wil concrete voorbeelden van beïnvloeding van de landelijke verkiezingen door Russische nepnieuwsberichten, zegt hij tegen verslaggever Jeroen Stans. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat in haar Kamerbrief onvoldoende zien dat ze werkelijk onderzoek heeft gedaan.

Ook Nederland is doelwit van landen die nepnieuws verspreiden en daarmee proberen verkiezingen of andere interne aangelegenheden te beïnvloeden, waarschuwde minister Kajsa Ollongren eerder vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. 'Nederland staat in het vizier van onder meer Russische inlichtingendiensten.' Maar voor Asscher is die constatering alleen niet genoeg. 'Laat dan ook zien dat je onderzoek hebt gedaan en dat je voorbeelden hebt die ernstig te zijn. Nu lijkt het een brief die vooral bedoeld is om in de Telegraaf te komen.'

Politiek verslaggever Laurens Boven vertelt dat onze binnenlandse inlichtingendiensten zien dat Russische diensten hier actief zijn met het beïnvloeden van de publieke opinie. De verspreiding van nepnieuws is niet nieuw, maar komt wel steeds vaker voor. 'De verspreiding kan tegenwoordig makkelijker, sneller en goedkoper.'

Als voorbeeld noemt Ollongren een nepwebsite van de Nederlandse overheid, afkomstig uit Rusland, met daarop desinformatie over de ramp met vlucht MH17. Ook haalt ze de beïnvloeding door Rusland van de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar aan.

Desinformatie

Volgens Ollongren is de voorgenomen Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (de zogenoemde sleepwet), waar volgend jaar een referendum over wordt gehouden, 'noodzakelijk' om dergelijke beïnvloeding uit het buitenland te bestrijden.

Ollongren roept verder de hulp in van media- en technologiebedrijven zoals Facebook en Google om te bekijken hoe deze dreiging kan worden tegengegaan. Wat wil de minister dan precies van dit soort bedrijven? 'Dat is de grote vraag, maar de minister wil vandaag niet met de pers praten', meldt Boven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen