Politiek14 nov '17 23:03Aangepast op 15 nov '17 09:44

Rutte mag dividendklusje in zijn eentje klaren

Auteur: BNR Webredactie

Mark Rutte staat er vandaag alleen voor. De premier mag in de Kamer het plan om de dividendbelasting af te schaffen verdedigen, maar krijgt geen steun vanuit het Nederlands bedrijfsleven.

(ANP REMKO DE WAAL)

Onze redactie probeerde de multinationals die in de formatie gepleit zouden hebben voor afschaffing hun steun uit te laten spreken, maar zij weigerden. Toch zal Rutte niet in de politieke problemen komen - hoogstwaarschijnlijk kan hij rekenen op een krappe Kamermeerderheid. Intussen begrijpt PvdA-leider Lodewijk Asscher er weinig meer van - en volgens hem veel Nederlanders ook niet.

Inhoudelijk debat

Het devies lijkt: laten we het hebben over het besluit zelf en niet over hoe dat tot stand is gekomen. Een inhoudelijk debat zou dan ook geen overbodige luxe zijn, vindt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. 'Wat ik vooral mijn taak vind, is om te oordelen of je deze maatregel goed vindt voor het vestigingsklimaat - dat is die - en niet over andere zaken, zoals welk bedrijf wanneer iets ergens van heeft gevonden.'

Dat bedrijven wensen hebben is logisch, maar het is uiteindelijk aan het kabinet om te besluiten wat ze daarmee doen, meent Dijkhoff. Maar Asscher ziet dat anders. 'Ik wil nou wel eens weten wat er waar is van die lobby cq. chantage van de bedrijven bij de onderhandelaars.' Want hij gelooft niet dat Nederlandse multinationals geneigd zijn om hun hoofdkantoor te verplaatsen. 'Het zou me enorm verbazen. Dit zijn bedrijven die zijn geworteld in Nederland en hier hun belangen en werknemers hebben; ik kan het me bijna niet voorstellen.'

Banen op het spel

Van de grote multinationals is Unilever de enige voor wie het verplaatsen van het hoofdkantoor wel degelijk een optie is. Maar een keiharde uitspraak over het effect van de dividendbelasting kan ook de levensmiddelenfabrikant niet doen. Dat het gaat om veel banen die al dan niet op wankelen staan, is duidelijk. Aan Rutte om het belang van de afschaffing zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen