Politiek17 nov '17 16:00

'Bijna 100 jihad-vrouwen in Nederland'

Auteurs: BNR Webredactie en Jeroen Stans

In Nederland lopen een kleine honderd jihadistische vrouwen rond. Dat stelt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in een nieuwe publicatie.

Aquarel van jihadverdachte Laura H. (21) uit Zoetermeer.
Aquarel van jihadverdachte Laura H. (21) uit Zoetermeer. (Foto ANP)

De AIVD waarschuwt voor het potentiële gevaar dat van hen uit gaat. ISIS staat vrouwen sinds kort ‘een actievere en gewelddadige rol toe.’ De veiligheidsdienst vreest dat de vrouwelijke jihadisten in Nederland hierdoor ‘een grotere geweldsdreiging’ kunnen vormen. Ook kunnen zij een bedreiging vormen door anderen te rekruteren en propaganda te produceren en verspreiden.

Daarnaast is het aantal Nederlandse vrouwen dat naar Syrië en Irak is uitgereisd nog nooit zo groot geweest als nu. Volgens de AIVD zijn er sinds 2012 zeker 80 vrouwen naar ‘jihadistisch strijdgebied’ vertrokken. De meeste van hen sloten zich aan bij IS, stelt de dienst.

De veiligheidsdienst waarschuwt voor het gevaar dat zij met zich mee kunnen brengen als ze weer naar Nederland willen komen, nu ISIS vrijwel al het grondgebied heeft verloren. ‘Waarschijnlijk behoudt een aanzienlijk deel na terugkomst in Nederland haar jihadistisch gedachtegoed en connecties.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen