
Internationaal is er een discussie gaande over het bewapenen van drones, omdat het ook ethische en juridische vragen oproept. De onbemande MQ-9 Reaper kan dertig uur achter elkaar verkenningen uitvoeren boven oorlogsgebied. De elf meter lange drone kan ook worden bewapend. Op de vraag of Nederland dat van plan is, wil Bijleveld niet ingaan. ‘De drones zijn op dit moment niet bewapend. Wat de toekomst brengt, daar praten we niet over’, laat de minister van Defensie weten.
Burgerdoden
Door de Amerikanen wordt de Reaper ingezet als wapen tegen terroristen. Niet onomstreden: in Afghanistan, Pakistan, Jemen en Somalië hebben drone-aanvallen naar schattig voor honderden tot meer dan duizend burgerdoden gezorgd.
Lees ook : D66 en GroenLinks twijfelen over aanschaf grote drones door defensie
Twijfels
GroenLinks en D66 uitten eerder al hun twijfels over de aanschaf van de drones. Zo vreest D66-Kamerlid Salima Belhaj dat met drones de drempel om geweld te gebruiken lager komt te liggen. GroenLinks deelt die angst en wil strikte internationale regels. 'Wij zijn niet principieel tegen, maar wel bezorgd', zei GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik in een eerdere uitzending. 'Voor verkenningsvluchten kunnen ze nuttig zijn, maar de geweldsdrempel mag niet worden verlaagd. De technologische ontwikkelingen gaan heel snel, hier moet eerst een fundamenteel debat over komen.'
Extra geld
De rest van het bedrag gaat onder andere naar medische teams, het aanvullen van de munitievoorraden, transport en het opzetten van een zogeheten squadron mariniers. Het geld is onderdeel van de extra 900 miljoen euro die Defensie volgend jaar krijgt. Het bedrag moet volgens het regeerakkoord oplopen naar 1,5 miljard euro in 2021.