Politiek24 nov '17 12:00Aangepast op 24 nov '17 13:36

Kabinet eist ontslag premier St-Maarten

Auteur: BNR Webredactie

De gouverneur van Sint-Maarten heeft van het Nederlandse kabinet de opdracht gekregen alles in het werk te stellen premier William Marlin weg te krijgen. Zolang hij er nog zit, gaat er geen Nederlands geld uit het hulpfonds naar het eiland.

Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. ( ANP)

Dat zegt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). De staatssecretaris reist komend weekeinde voor het eerst naar de Bovenwindse eilanden, maar zijn kennismakingsbezoek aan de regering van Sint-Maarten staat nu op losse schroeven. Als Marlin niet voor die tijd weg is, gaat de kennismaking niet door. De staatssecretaris begeleidt wel koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij hun bezoek van volgende week aan Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba.

Het parlement van Sint-Maarten, de Staten, heeft al twee keer geprobeerd om Marlin weg te sturen, maar die weigert op te stappen. De Rijksministerraad, waarin de regeringen van Nederland en de eilanden zijn vertegenwoordigd, wil dat nu afdwingen. Daarom is tot deze maatregel, zegt Knops.

Sint-Maarten heeft behoefte aan hulpgeld vanwege de ravage die er is aangericht door orkaan Irma. De staatssecretaris wijst erop dat de wederopbouw van het eiland in het geding komt. Zolang Marlin niet vertrekt, gaat er geen hulpgeld naar Sint-Maarten, aldus Knops. Sint-Maarten is sinds 2010 een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Voorheen was het onderdeel van de Nederlandse Antillen.

Karel Doorman

Vandaag keert de Zr. Ms. Karel Doorman terug in Den Helder. De Karel Doorman bracht onder andere bulldozers, graafmachines, kiepwagens, zendmasten, elektrotechnisch materiaal, meubilair voor schoolgebouwen en watertankwagens naar Sint-Maarten. Daarnaast hielp de bemanning de bevolking bij het ruimen van puin en bij het uitvoeren van technische klussen. Ook voorzag de Doorman meerdere marineschepen in het gebied van brandstof. Verder bracht het schip duizenden liters drinkwater en hulpgoederen naar het eiland Dominica.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen