Politiek27 nov '17 07:15

'Goede relatie met Knops is heel belangrijk'

Auteur: Marjan van den Berg

Staatssecretaris Raymond Knops is voor een kennismakingsbezoek op Sint-Maarten. Dat snakt naar financiële hulp. Met het vertrek van demissionair premier Marlin is die hulp nu een grote stap dichterbij gekomen.

Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. ( ANP)

Nederland heeft voor Sint-Maarten een noodfonds van ruim 500 miljoen euro klaarliggen. Dat wordt zorgvuldig beheerd en overgemaakt in tranches, om ervoor te zorgen dat het goed wordt gebruikt. De Sint-Maartense politiek wil ook een 'integriteitskamer' die in de gaten houdt wat de overheid met het geld doet.

'Samenzwering'

Er ging behoorlijk wat politiek getouwtrek aan vooraf. Nederland eiste dat demissionair premier William Marlin zou opstappen; anders zou het noodgeld niet komen. Afgelopen vrijdag nam hij de stap, maar sprak wel van een samenzwering die 'helemaal teruggaat tot de top in Den Haag'. Hij heeft naar eigen zeggen na de ramp met orkaan Irma alles goed gedaan voor de bevolking van Sint-Maarten en 'keihard' gewerkt.

'Mensen zijn toch opgelucht', zegt correspondent Oscar van Dam over de ontwikkeling. 'Aan de andere kant: de stap die Nederland gedaan heeft - de Rijksministerraad heeft gezegd dat de minister-president weg moet - vinden sommige mensen toch ook wel heel ver gaan in de autonomie van Sint-Maarten. Zoals je weet is het een land binnen het Koninkrijk. Maar ja, alles is nu toch wel een beetje gericht op die noodhulp. Alles wat er in de weg staat, is vervelend, dat wil men weg hebben.'

Sint-Maarten zit om de hulp te springen. 'Het land is moe van het feit dat er nog steeds te weinig gebouwd wordt', zegt Van Dam. 'Welke regering er ook komt, een goede relatie met Nederland is wel heel belangrijk.'

Naast Sint-Maarten bezoekt Knops ook Saba en Sint-Eustatius. Voor die twee eilanden is 67 miljoen beschikbaar. Later deze week begeleidt Knops koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die de eilanden eveneens bezoeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen