Politiek4 dec '17 14:16Aangepast op 4 dec '17 16:36

Mario Centeno lijkt opvolger Dijsselbloem te worden

Auteurs: Judith Laanen, Laurens Boven en Eline Klaver

De Portugees Mario Centeno lijkt de opvolger te worden van Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep.

Afzwaaiend voorzitter van de Europgroep Jeroen Dijsselbloem (links) met zijn beoogd opvolger, Mario Centeno (rechts), de Portugese minister van Financiën.
Afzwaaiend voorzitter van de Europgroep Jeroen Dijsselbloem (links) met zijn beoogd opvolger, Mario Centeno (rechts), de Portugese minister van Financiën. (Foto ANP)

Het is Dijsselbloem zelf die nog voor de vergadering waar gestemd wordt, de naam van Centeno noemt: 'Ik ben tot en met 12 januari voorzitter en Mario Centeno dan 13 januari...het komt...zei ik Mario Centeno? Want dat weet ik natuurlijk helemaal niet.' 'Citeer me even niet, doe me een lol', voegt hij er nog aan toe. Inmiddels schijnt de Letse kandidaat afgevallen voor de tweede ronde, die nodig is nadat de eerste stemronde geen winnaar opleverde.

Aanvankelijk leek er sprake van een verlenging van het voorzitterschap van Dijsselbloem. Een aantal grote landen pleitte hiervoor, maar Nederland wilde hier niet aan meewerken. Volgens hen zou verlening leiden tot een gevoel van permanent voorzitterschap.

Dit is volgens Wopke Hoekstra, minister van Financiën, toch niet helemaal waar. 'Wij hebben altijd gezegd dat we voor een roulerend voorzitterschap zijn. Maar we hebben ook aan collega's duidelijk gemaakt dat als er behoefte is om het termijn kort te verlengen, dat wij dat niet blokkeren.' Nederland heeft dus niet geholpen om Dijsselbloem in zijn voorzittersstoel te houden, maar het heeft ook niet serieus tegengewerkt. Of Dijsselbloem daadwerkelijk zijn mond voorbij heeft gepraat en de stemming alleen een formaliteit is, horen we over een paar uur.

Bekijk hier de verspreking van Dijsselbloem


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen