Politiek4 dec '17 16:25

Omstandigheden in Mali verbeterd, missie gaat zo goed als zeker door

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer stemt waarschijnlijk in met verlenging van de missie in Mali. Dit ondanks de affaire van twee maanden geleden, waardoor Jeanine Hennis moest stoppen als minister van Defensie.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en minister Ank Bijleveld van Defensie tijdens een debat over de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie Minusma in Mali.
Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en minister Ank Bijleveld van Defensie tijdens een debat over de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie Minusma in Mali. ( ANP)

Volgens de huidige verantwoordelijke ministers, Bijleveld (Defensie), Zijlstra (Buitenlandse Zaken) en Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is de situatie echter verbeterd. 'De problemen zijn opgelost, zeggen de ministers', vertelt politiek verslaggever Jaap Jansen. 'Defensie heeft de garantie gegeven dat er niet meer met slecht spul gewerkt wordt. Ook de medische zorg is opgelost. Er is nu een helikopter beschikbaar voor vier zwaargewonden en vier lichtgewonden. Zijn er veel zwaargewonden, dan schieten Duitse en Franse helikopters te hulp.'

Gebed zonder end

De werkzaamheden van Nederlandse spionnen in Mali worden gewaardeerd door bondgenoten, maar een einde van de missie lijkt desondanks niet in zicht. 'We gaan voor het vijfde jaar daar aan het werk en de vraag is hoe lang Nederlandse militairen daar nog bezig zijn. De Verenigde Naties denkt dat de internationale gemeenschap misschien nog twintig jaar blijft. Het lijkt een gebed zonder end', zegt Jansen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen