
Gisteren suggereerde PvdA-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk nog tegenover politiek verslaggever Laurens Boven dat een Deliveroo-bezorger onverzekerd is bij een ongeval onder werktijd, zoals een val van de bezorgfiets. Hij deed zelfs een appèl op mensen om nog eens goed na te denken voordat ze bij maaltijdbezorger Deliveroo bestellen. Twee weken geleden viel volgens Van Dijk nog een bezorger van Deliveroo van zijn fiets met als gevolg een schedelbasisfractuur. 'Hij is niet verzekerd en staat er helemaal alleen voor. Dat vind ik in deze tijd echt niet kunnen.'
Communicatie
Padberg weerlegt de beschuldigingen van Van Dijk, maar erkent dat de communicatie beter kan. Daarom is hij blij dat hij vanmiddag de positie van Deliveroo mag toelichten in een hoorzitting in de Tweede Kamer. 'Wij zijn een jonge onderneming en we zijn gefocust op het bezorgen van eten, met meer dan tweeduizend bezorgers. Dat is waar wij goed in zijn, maar deze dynamiek met politiek is nieuw voor ons en daarom zijn we ook heel blij dat we kunnen praten over hoe we dit model beter kunnen maken, want er zijn ook wel verbeteringen mogelijk.'
Van Dijk vindt het onverantwoord om je eten te bestellen bij de maaltijdbezorger Deliveroo, zei hij tegen Laurens Boven. Hij wil het geen oproep tot een boycot noemen, maar doet wel een beroep op consumenten om goed na te denken of ze juist bij Deliveroo eten willen bestellen. Voor de zomer werd al geconstateerd dat Deliveroo een van de bedrijven is die er zelf voor kiezen om jonge mensen die geld voor ze verdienen geen contract te geven, maar als zzp'er te laten rondfietsen.
Van de fiets vallen
Daarom wordt het wat Van Dijk betreft tijd dat de baas van Deliveroo aan de Kamer komt uitleggen waarom hij een schijnconstructie gebruikt, waarbij hij jonge mensen onverzekerd laat rondfietsen en afwijkt van de standaard. 'Namelijk: netjes een contract geven en een verzekering, zodat jonge mensen ook zeker zijn dat er een bedrijf voor ze zorgt als ze een keer van de fiets vallen en niet aan de goden zijn overgeleverd.' Vandaag maakt Deliveroo-baas Philip Padberg dan ook zijn opwachting in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.
Want uiteindelijk is het óók een politieke discussie, zegt Van Dijk, zeker omdat de Deliveroo-baas meent dat wat hij doet gewoon kan. Tegelijkertijd is 'de juridische weg' nodig om aan te tonen dat de werkwijze wettelijk onjuist is. 'Ik roep de consument wel op om zich eens te verdiepen in wat hier gebeurt.' Op de toezegging van Padberg dat Deliveroo voortaan alle schade van maaltijdbezorgers dekt, wijst Van Dijk in een reactie op onder meer het eigen position paper en de FAQ voor bezorgers (zie bijlage), waarin uitsluitend sprake is van een aansprakelijkheidsverzekering.
Document: Rider FAQ