Politiek7 dec '17 14:13

'Ja oder nein' voor Duitse coalitie-onderhandelingen

Auteur: Wesley Schouwenaars

Voortzetting van een nieuwe 'Grote Coalitie': Dat is hét agendapunt op het partijcongres van de SPD. De partij van partijleider Martin Schulz is bij elkaar in Berlijn en daar hebben ze het over van alles, maar vooral over regeringsdeelname.

(Foto EPA)

Een van de vragen is of Schulz door mag als partijleider. Correspondent Derk Marseille zegt dat Schulz zelf er van uitgaat dat hij door mag. 'Hij heeft een grote machtsbasis binnen de partij, maar de leden zijn wel heel erg kritisch op hem. Schulz heeft eerst gezegd dat er absoluut geen sprake kon zijn van de voortzetting van een coalitie tussen CDU/CSU en SPD. Maar hij is nu gedraaid, waardoor zijn imago erg is beschadigd.

Stroomversnelling blijft uit

Stel dat Schulz' partijgenoten voor voortzetting van coalitie-onderhandelingen met CDU/CSU stemmen, dan is het de vraag of die onderhandelingen ook in een stroomversnelling gaan raken. 'De formatiebesprekingen kunnen in ieder geval met een open vizier worden aangegaan. Dat was hiervoor niet mogelijk. Ik denk eerlijk gezegd niet dat het snel zal gaan. Dat heeft ook met de stemming van vandaag te maken. Hij moet elke stap die hij zet nu goed kunnen uitleggen, want anders is zijn machtsbasis binnen de partij helemaal weg.'

Drie belangrijke punten

Schulz zal tenminste drie belangrijke punten uit de onderhandelingen moeten slepen, schetst Marseille. 'Er is al een lijstje bekend gemaakt. Het gaat om de lonen voor laagstbetaalden, de pensioenen voor ouderen en ook in Europa hebben ze wensen als het gaat om investeringen in de werkgelegenheid. Dat waren in de grote coalitie tot nu toe punten die ze onvoldoende hebben kunnen uitventen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen