Politiek7 dec '17 18:06Aangepast op 8 dec '17 12:29

'Als je met JSF stopt, heb je niks'

Auteur: Marjan van den Berg

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) gaat ervan uit dat Nederland alle 37 benodigde JSF-toestellen wel degelijk gaat aanschaffen, zei ze vanmiddag in de Tweede Kamer. En er helemaal mee stoppen? Dat zou geldverspilling zijn.

JSF
JSF (EPA)

Oorspronkelijk zou Nederland 85 JSF's gaan aanschaffen, maar de kosten vielen hoger uit. Inmiddels moeten het er 37 worden; volgens de Algemene Rekenkamer het absolute minimum om onze defensietaken te kunnen uitvoeren.

Dollarkoers

Met de huidige dollarkoers kan Nederland maar 34 JSF's aanschaffen. 'Vaak is er wel een soort reserve geregeld voor als er problemen komen bij het betalen, maar dit is het duurste defensieproject ooit en daar is een uitgavenplafond aan gesteld: 4,7 miljard euro', legt politiek verslaggever Jaap Jansen uit.

Het gaat er overigens om wat de koers is in 2019, het geplande jaar van de aanschaf. Visser wilde niet vooruitlopen op de vraag wat er gebeurt als de koers dan nog steeds ongunstig is. 'Dan hebben we met elkaar hier een discussie.'

Stoppen dan maar?

Helemaal stoppen en uitstappen zou geldverspilling zijn, rekende staatssecretaris Visser voor. 'Als je ermee stopt, heb je niks. En als u zegt: wij vinden het belangrijk dat wij deelnemen aan vredesmissies, NAVO-verband, eigen luchtbewaking, ja, dan heb ik geen andere jachtvliegtuigen, want de F-16's houden er gewoon mee op.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen