Politiek13 dec '17 17:41Aangepast op 19 dec '17 15:36

Ieder land zijn eigen politieke dynastie

Auteur: Babette Bakker

Met Lilian Marijnissen als nieuwe SP-leider heeft Nederland een nieuwe politieke dynastie. Dat lijkt bijzonder, maar er zijn er meer. Zowel nationaal als internationaal blijkt politiek toch vaak in het bloed te zitten. De ene keer met meer succes dan de andere…

De nieuwe SP-leider Lilian Marijnissen
De nieuwe SP-leider Lilian Marijnissen (FOTO: ANP)

Vandaag werd in een persconferentie bekend gemaakt dat Lilian Marijnissen het SP-stokje van haar voorganger Emile Roemer overneemt. Daarmee is zij ook indirect de opvolger van haar vader, Jan Marijnissen, die van 1988 tot en met 2008 als fractievoorzitter aan het roer stond van de partij.

Amerikanen hebben er ook een handje van

Dat er generaties lang één familie aan het roer staat in de politiek is in Amerika niet nieuw. De Bushes en de Kennedy's gaan beiden al generaties mee. De Bushes zitten heel grootschalig ingebakken in de politiek. George P. Bush is de zoon van Jeb Bush, de broer van George W. Bush die de zoon is van George Herbert Walker Bush. Wiens vader overigens in de senaat zat. Allemaal broers, vaders en neven van elkaar.

Vlnr: de broers Robert Kennedy, Edward Kennedy & John F. Kennedy
Vlnr: de broers Robert Kennedy, Edward Kennedy & John F. Kennedy (FOTO: ANP)

De familie Kennedy had opa Patrick Kennedy aan het hoofd die jarenlang senator was. Zijn zoon was Joseph Kennedy, hij was ambassadeur van de VS in Londen. En zijn beroemde zoon, John F. Kennedy, was president van Amerika. Ook waren zijn drie andere zoons politiek actief. De vierde generatie Kennedy's heeft ook politici voortgebracht.

Nederlandse politiek ook één grote familie

Maar in Nederland is Lilian Marijnissen ook zeker niet de eerste. Het CDA kent meerdere telgen De Gaay Fortman, Eurlings en Van Haersma Buma. En als Kamerlid Pieter Heerma straks de laatste Buma opvolgt, treedt hij in de voetsporten van zijn vader Enneüs.

Ook op de linkervleugel in de Nederlandse politiek zijn de Marijnissens niet de eersten die allemaal politiek actief zijn binnen dezelfde partij. De PvdA kent meerdere generaties Den Uyl, en Patijn. De SP is niet uniek, maar wel een van de meer succesvolle politieke dynastieën, op het moment dat kleine Jan vanmiddag het roer overnam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen