Politiek11 dec '17 07:07

'Braindrain bij ministerie van Infrastructuur'

Auteur: Judith Laanen

Het ontbreekt aan vakkennis op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor belangrijke ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur.

Een strooiwagen op de A27 nabij Houten.
Een strooiwagen op de A27 nabij Houten. (ANP)

Dat schrijft het Financieele Dagblad. De afgelopen jaren is veel kennis verloren gegaan als gevolg van bezuinigingen bij de overheid maar ook door pensioen, of omdat ambtenaren met expertise overstapten naar adviesbureaus of andere instanties zoals ProRail of de Nederlandse Spoorwegen. Volgens het FD beschikken hun opvolgers vaak niet over specialistische kennis en stappen ze na een paar jaar over naar een andere beleidsdirectie.

Ook binnen specialistische divisies zoals Rijkswaterstaat is veel kennis en kunde verdwenen. De kennis die wegging, is niet aangevuld, stellen critici. Uit een rondgang langs het spoor en de luchtvaart blijkt dat er kritiek is op de 'inhoudelijke expertise in Den Haag', schrijft de krant.

Lees ook: 'Milieueffectenrapport Lelystad Airport is broddelwerk'

In november nog, vlak na de komst van het nieuwe kabinet, stelde voormalig staatssecretaris van het ministerie Sharon Dijksma dat er een gebrek aan 'kundige mensen' is, 'die ingewikkelde dossiers kunnen doorgronden'. Dijksma zei dat tijdens een recente openbare discussie over Lelystad Airport. Ze noemde het rapport over de milieueffecten van het te bouwen vliegveld toen 'broddelwerk'.

Cora van Nieuwenhuizen, de nieuwe minister van het departement, zei vorige maand in antwoord op Kamervragen dat 'het ministerie beschikt over kundige en betrokken medewerkers.' Ze merkte daarbij op dat de hoge werkdruk en de rol die de overheid moet spelen in de luchtvaart om extra inzet en aanvullende kennis en vaardigheden vraagt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen