Politiek12 dec '17 17:08

Kuzu neemt stekker-claim terug, als het nodig is

Auteur: Jeroen Stans

Bij patiënten met een migrantenachtergrond gaat de stekker er eerder uit, zo claimde Tunahan Kuzu begin dit jaar. Tien maanden later is de DENK-fractievoorzitter 'bereid om de uitspraak terug te nemen.' Onder voorwaarden.

(ANP)

Groot was de verontwaardiging toen Kuzu zijn bewering deed. De politicus had signalen ontvangen dat een aantal artsen en medisch specialisten bij allochtone patiënten sneller de stekker eruit trekt dan bij autochtone patiënten. Oud-minister Schippers was kwaad, de Inspectie Gezondheidszorg had hier nooit meldingen over gekregen. Kuzu beloofde met bewijzen te komen tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid. En dat is vandaag.

Terugnemen

Kuzu: 'Als het nodig is om de discussie te voeren over waar het over zou moeten gaan, kwalitatief minderwaardige zorgervaring door een hele grote groep mensen, dan ben ik bereid om het terug te nemen.' Volgens de fractievoorzitter is het 'nooit mijn bedoeling geweest om alle artsen over één kam te scheren.'

In het debat vanavond wil Kuzu met voorbeelden komen die hem de afgelopen maanden zijn aangereikt. Daaruit moet duidelijk worden dat een taalachterstand bij patiënten kan leiden tot mindere zorg. 'En dat kan leiden tot situaties van leven en dood.' Of deze zaken wel bekend zijn bij de Inspectie weet hij niet.

Kuzu deed de botte claim een paar weken voor de verkiezingen. Zou hij het anders hebben gezegd als het geen verkiezingstijd was geweest? 'Dat zou ik niet weten, we kunnen de tijd niet terugdraaien. Het neemt niet weg dat een groep mensen dit op deze manier ervaart.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen