Politiek15 dec '17 15:19Aangepast op 15 dec '17 21:58

PVV vervangt lijsttrekker Rotterdam

Auteur: BNR Webredactie

De PVV trekt haar lijsttrekker in Rotterdam terug vanwege 'onaanvaardbare nieuwe informatie'. Dat meldt de partij vanmiddag.

(ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN )

Een dag nadat PVV-leider Geert Wilders de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam heeft gepresenteerd, wordt hij alweer vervangen, meldt de partij.

'Tot onze grote spijt hebben wij kennisgenomen van nieuwe, ons niet bekende, informatie rondom lijsttrekker Géza Hegedüs. Deze informatie is onaanvaardbaar en past niet bij een PVV-politicus. Betrokkene is per direct van de lijst verwijderd', laat de PVV weten.

Wilders betreurt het zeer. 'Als we dit hadden geweten dan was de heer Hegedüs nooit op de lijst gezet.' Volgende week maakt de partij een nieuwe lijsttrekker bekend.

Hegedüs was volgens het anti-fascistische onderzoeksgroep Kafka eerder actief bij Erkenbrand, een omstreden rechts studiegenootschap. Kafka meldt vandaag op zijn website dat Hegedüs ‘bruine wortels’ heeft. Eerder bleek hij al niet welkom bij de PVV wegens een dubbel paspoort: Nederlands en Hongaars. Hij ziet 'de overleving van het blanke ras, om het maar zo te zeggen' als een verbindende factor van alt-right.

Holocaustontkenner

Volgens het AD Heeft Hegedüs in 2014 zijn respect betuigd aan holocaustontkenner David Irving. Hij wenste hem op Facebook een gelukkige verjaardag en ‘nog vele productieve jaren’ toe: 'You really have my respect'. De sympathie van de ex-PVV-lijsttrekker voor Irving is extra opmerkelijk omdat Geert Wilders uitgesproken pro-Israël is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen