Politiek20 dec '17 06:45

Minister wil Lelystad snel open, maar VVD, D66 en CU wiebelen

Auteurs: Jeroen Stans en Wesley Schouwenaars

Stapje voor stapje schuifelt het kabinet richting een latere opening van Lelystad Airport, zo bleek gisteravond in een debat over het hoofdpijndossier. Verantwoordelijk minister Van Nieuwenhuizen gaat alles op alles zetten om het vliegveld op de afgesproken datum van 1 april 2019 te openen.

De afspraak is een inspanning geworden, de openingsdatum staat zwaar onder druk. Bij de uitbreiding van de luchthaven zijn in de milieueffectrapportage grote fouten gemaakt. Het herstellen daarvan en het vaststellen van de vliegroutes duurt volgens verantwoordelijk minister Van Nieuwenhuizen langer dan gedacht.

'Ik span me tot het uiterste in om het te gaan halen, maar de zorgvuldigheid staat wel voorop. Dus als er nog iets uitkomt wat nader onderzocht moet worden, dan is dat zo', zei de minister. Zorgvuldigheid staat nu voorop, iets waar het eerder aan heeft ontbroken. De vertraagde rapporten worden nu eind februari, begin maart verwacht, twee tot drie maanden later dan gepland. Dat maakt de planning nog krapper.

Maar de luchthaven een maandje later openen zit er niet in, maakte de minister duidelijk. 'Als je echt gaat schuiven, dan praat je meteen over een jaar verder. Als het een kwestie van een paar weken was, dan zouden we er denk ik niet zo extreem op gebrand zijn om het te halen. Dat is natuurlijk wel de achterliggende reden waarom we echt ons best doen en ik wil me maximaal inzetten om het te gaan halen.'

Lelystad moet Schiphol gaan ontlasten, omdat de nationale luchthaven aan haar afgesproken plafond zit. Maar omdat het luchtruim zo vol zit, moeten de vliegtuigen de eerste jaren langere tijd laag over land vliegen om Lelystad te bereiken. Tienduizenden omwonenden en de oppositie in de Kamer willen daarom dat de luchthaven pas open gaat als het luchtruim opnieuw is ingedeeld. 'Tot nog toe is dat niet nodig gebleken', zei minister Van Nieuwenhuizen daarover gisteravond; ze gaat niet jaren wachten. Een herindeling zou namelijk pas in 2023 kunnen.

Een definitief besluit over de opening van Lelystad Airport wordt genomen nadat die vertraagde rapporten zijn opgeleverd. En coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie begonnen gisteravond alvast te wiebelen, wat hen betreft is een opening in april 2019 niet langer een moetje.

Gerelateerde artikelen