Politiek20 dec '17 18:37

Geen referendum over referendum nodig

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet kan het raadgevend referendum afschaffen zonder dat hier nog een referendum over hoeft te worden gehouden. Dat staat in een advies van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

( ANP)

Tegenstanders van het afschaffen van het referendum hoopten de intrekking nog via een referendum te kunnen tegenhouden. Normaal gesproken had er inderdaad een referendum over kunnen worden gehouden, maar het kabinet voelt daar niets voor. Het is niet logisch, redeneert het kabinet, om een wet die het referendum terzijde schuift, te onderwerpen aan zo'n referendum. Volgens de Raad van State kan deze redenering door de beugel. Een wat zuinig oordeel, stelt politiek verslaggever Laurens Boven vast.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het raadgevend referendum wordt afgeschaft. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de zogenoemde intrekkingswet vandaag, na het positieve advies van de Raad van State, naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het raadgevend referendum geeft burgers de mogelijkheid zich uit te spreken over een wet die al is aangenomen. Dat gebeurde voor het eerst in 2016 over het Oekraïne-verdrag. Komend jaar volgt er nog een referendum over de 'aftapwet', die inlichtingendiensten nieuwe bevoegdheden geeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen