Politiek21 dec '17 12:38Aangepast op 21 dec '17 17:17

Zeker twee jaar onduidelijkheid Wet DBA

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het gaat nog zeker twee jaar duren voordat er duidelijkheid komt over wanneer je wel en wanneer je niet kunt werken als zzp'er. Dat heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten.

Er moet een nieuwe wet komen die de Wet DBA vervangt. Dat het nog zo lang duurt komt volgens politiek verslaggever Laurens Boven doordat het een ingewikkelde kwestie is. Minister Koolmees erkent dat de oplossing ver weg voelt. 'Voor dergelijke grote aanpassingen zijn wijzigingen in de wet en aanpassingen in de uitvoering en handhaving nodig. Het is al een ambitieuze doelstelling om te mikken op 1 januari 2020.'

'Zzp-markt in drieën gesplitst vanaf 2020'

De zzp-markt wordt vanaf 2020 in drieën gesplitst, legt Boven uit. Dat is al terug te vinden in het regeerakkoord. Koolmees noemt de opties nog eens op. 'Namelijk de opdrachtgeversverklaring, de opt-out en verplichte arbeidsovereenkomst voor bepaalde groepen met een laag tarief.' Er komt dus een plan voor mensen met een laag inkomen vanuit het ondernemerschap. Dat worden in de nieuwe wetgeving automatisch loondienstbetrekkingen.

'Crux zit bij middengroep'

Voor de middengroep zal toch een soort verklaring komen, wat nu de ondernemersverklaring wordt genoemd. 'Daar zit de crux', zegt Boven. 'Dat is toch weer het ouderwetse probleem waar de beoordeling moet plaatsvinden of het écht zzp of een schijnconstructie is. In de voorbereiding daarvan gaat nu de meeste tijd zitten.' Veelverdieners krijgen straks de mogelijkheid om vrijwillig te kiezen om uit de werkgeversrelatie te stappen. 'Dan zijn ze vrijgesteld van loonbelasting, sociale zekerheid en dat soort dingen', zegt Boven.

Gerelateerde artikelen