Politiek21 dec '17 20:55Aangepast op 21 dec '17 21:48

Asscher: 'Moorlag mag blijven ondanks schijnconstructies'

Auteur: Jeroen Stans

PvdA-Kamerlid William Moorlag vindt dat hij 'gewoon' kan aanblijven als Kamerlid. De PvdA'er was tot voor kort directeur van een sociale werkplaats die honderden medewerkers via een schijnconstructie inhuurde. De PvdA strijd daar al jaren fel tegen.

De Groningse PvdA-politicus William Moorlag wordt beëdigd als lid van de Tweede Kamer.
De Groningse PvdA-politicus William Moorlag wordt beëdigd als lid van de Tweede Kamer. ( ANP)

Moorlag is sinds kort Kamerlid, hij volgde de vertrokken voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op. Voor die tijd was hij directeur van sociale werkplaats Alescon.

Rechter oordeelde dat bedrijf Moorlag de wet overtrad

De rechter oordeelde eerder deze week dat het bedrijf de wet overtrad door honderden arbeidsgehandicapten via een uitzendbureau in te huren: een schijnconstructie. In dagblad Trouw erkent Moorlag dat hij dat deed om goedkoper uit te zijn. Juíst de PvdA strijdt al jaren fel tegen schijnconstructies. 'Het is zelfs een speerpunt van de PvdA', zegt politiek verslaggever Jeroen Stans. Fractieleider Lodewijk Asscher voerde die strijd aan als vice-premier en minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet.

Asscher: 'Geen zelfverrijking, dat weegt het zwaarst'

'We bestrijden de zelfverrijking van werkgevers, dat was hier niet het geval', zegt Asscher tegen Stans. Volgens de PvdA-fractievoorzitters ging het over de intentie van Kamerlid Moorlag, die waren zuiver. 'Hij wilde zoveel mogelijk mensen een arbeidsplek geven.' Asscher betreurt het dat Moorlag niet zelf heeft ingegrepen en dat de rechter aan de orde moest komen, maar is van mening dat hij gewoon kan aanblijven als Tweede Kamerlid. 'Dit is niet goed geweest, maar hij kan onze collega blijven.'

'PvdA kan geloofwaardig strijd blijven voeren tegen schijnconstructies'

Moorlag laat in een reactie aan BNR weten dat hij vindt dat hij kan aanblijven als Kamerlid en dat de PvdA 'geloofwaardig' strijd kan blijven voeren tegen schijnconstructies.

Collega-Kamerlid Gijs van Dijk, die namens de partij in de Tweede Kamer het woord over het onderwerp voert, neemt het voor Moorlag op. Volgens hem heeft Moorlag er 'alles aan gedaan' als directeur van Alescon om de constructie om zeep te helpen. 'William Moorlag zit ook in deze strijd tegen schijnconstructies.'

Partijlijn

'Je wordt er een beetje cynisch van', zegt SP-Kamerlid Renske Leijten in een reactie tegen Jeroen Stans. Zij is helemaal klaar met dit soort zaken, ze doelt daarbij niet alleen op Moorman maar ook op VVD-Kamerlid Haga die sjoemelde met huurders in zijn huurpanden. 'Het doet de politiek geen goed als mensen via de partijlijn het ene vinden, maar het tegenovergestelde doen.'

De rechtszaak tegen de sociale werkplaats werd aangespannen door vakbond FNV. Die stelde de werknemersbond in het gelijk.

Gerelateerde artikelen