Politiek21 dec '17 16:29

Kabinet maakt alvast 7 miljoen euro over aan Sint-Maarten

Auteur: Jaap Jansen

In afwachting van het financiële hulpprogramma onder leiding van de Wereldbank maakt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijkszaken) 7 miljoen euro over aan Sint-Maarten. Het geld wordt vooral gebruikt om mensen een dak boven het hoofd te geven en voor psychosociale hulp.

Image
(Foto: ANP)

'Het geld is bedoeld om in de komende twee tot zes maanden de ergste noden te ledigen', zegt Knops. 'Je kunt natuurlijk heel lang nadenken en sommige problemen los je niet in een paar weken op. Denk bijvoorbeeld aan de energie-infrastructuur en het milieuvraagstuk rond de afvalberg. We willen nu concreet in actie komen.'

Instemmen met integriteitskamer

Het heeft even geduurd voordat de eerste fondsen vrijkomen. Regering en parlement van Sint-Maarten moesten eerst instemmen met de harde Nederlandse voorwaarde dat er op Sint-Maarten een integriteitskamer zou worden ingesteld. Op die eis viel het kabinet van premier Marlin. Inmiddels is er een interim-regering die met steun van het parlement wel wil voldoen aan de Nederlandse eis.

Deze eerste 7 miljoen wordt besteed via de VN, het Rode Kruis en het wit-gele Kruis. Uiteindelijk is voor Sint-Maarten 550 miljoen euro beschikbaar. Het geld zal in stapjes besteed worden via de Wereldbank, die veel ervaring heeft met dit soort wederopbouwhulp en transparante verantwoording ervan.

'Te lang geduurd'

Knops: 'Ik hoop dat de inwoners van Sint-Maarten door deze hulp gaan merken dat hun situatie verbetert. Daar is het ons om te doen geweest. het heeft te lang geduurd. Op 10 november hebben we het besluit genomen en pas nu - net voor kerst - kunnen we aan de slag. Ik hoop dat de autoriteiten op Sint-Maarten positief blijven meewerken, in het belang van hun eigen inwoners.'

De volledige brief aan de Tweede Kamer is hieronder te zien:

Document: kamerbrief-over-wederopbouw-bovenwindse-eilanden.pdf


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen