Politiek17 jan '18 10:25Aangepast op 17 jan '18 13:52

Burgemeestersdiscussie terug in hart van politiek

Auteur: BNR Webredactie

D66 gaat vanaf vandaag weer proberen om de gekozen burgemeester erdoor te krijgen. Nu worden alle burgemeesters nog benoemd. Maar als het aan D66 en dit kabinet ligt, kunnen jij en ik binnenkort onze burgemeester kiezen.

(ANP PHOTO ROBIN UTRECHT)

Reden voor politiek verslaggever Jeroen Stans om een vergeten bladzijde uit de recente D66-geschiedenis op te duiken. Op 24 april 2008 was het, toen de partij eigenhandig de komst van een gekozen burgemeester tegenhield in Rotterdam. De stad was op zoek naar een opvolger van Ivo Opstelten. De tot op het bot verdeelde gemeenteraad wikte en woog en kwam uit op een 22-22-stemming. Althans: als je even buiten de destijds eenmansfractie van D66 rekent.

Andere steden

Dat fractielid, het huidige Tweede Kamerlid Salima Belhaj, maakte het verschil en zo zag ze het zelf ook. Uit een interview uit die tijd: 'Ik heb zeker het verschil gemaakt, door een keuze te maken voor echte democratie. Dat is wat D66 vanavond heeft gedaan, onder meer op basis van ervaringen in andere steden.' Ze verdedigde haar keuze door te wijzen op het 'laffe' compromis over de gekozen burgemeester: bij volledig geflopte burgemeestersreferenda in Utrecht en Eindhoven kwam respectievelijk 9 en 24 procent van de kiezers opdagen. Uitslag: ongeldig.

ook in Newsroom:: Corporatietoezicht en een gezonde Trump


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen