Politiek17 jan '18 06:47Aangepast op 17 jan '18 09:16

Kamer: nu haast maken met schadeafhandeling

Auteur: BNR Webredactie

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken moet van de Tweede Kamer haast maken met de regels voor de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Gisteravond debatteerde de Kamer. En een met Groningers afgeladen publieke tribune keek ze daarbij op de vingers.

(ANP CATRINUS VAN DER VEEN)

Over één ding was de Kamer eensgezind: er is haast geboden bij de schadeafhandeling, met een breed draagvlak. Wiebes zelf ziet in een loket waar alle Groningers terecht kunnen, onder publieke regie, een belangrijk deel van de oplossing. 'Ik zou voor me zien dat daar een onafhankelijke beoordeling van schade is door experts, uitdrukkelijk niet door belanghebbenden. Dat mag dus nooit de NAM zijn, maar het moet ook niet het Rijk zijn.'

Wiebes spreekt vandaag met de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad, twee burgerorganisaties die gisteren uit het overleg stapten. De Tweede Kamer geeft het kabinet nog 'enkele weken' om nieuwe regels af te spreken voor de afhandeling van de schade van door de gaswinning gedupeerde Groningers, maar voor Wiebes is dat wel erg kort dag. 'Dat maak ik niet waar, dan wordt het toch ook een beetje kletskoek.' Wat Wiebes wél onderschrijft: 'we moeten van het gas af'.

Nieuwe regels

Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie en een groot deel van de oppositie willen eigenlijk nog deze maand nieuwe regels zien. Ook premier Mark Rutte zei vrijdag al dat er binnen twee weken een zogeheten schadeprotocol moet liggen, maar later verruimde hij dat weer. Door het uitblijven van de nieuwe regels ligt de schadeafhandeling al bijna een jaar stil. Wiebes verklaarde dat de lange kabinetsformatie het werk aan de nieuwe regels heeft opgehouden, al lag dat volgens hem meer aan het demissionaire kabinet dan aan de formerende partijen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen