Internationaal21 jan '18 18:33Aangepast op 22 jan '18 06:51

SPD wil verder praten over regeringsdeelname

Auteurs: Jolijn Mes en Bastiaan Kleinjan

De meerderheid van de afgevaardigden van de Duitse sociaaldemocraten stemde op een partijcongres in Bonn vóór het voortzetten van de onderhandelingen met de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel.

Martin Schulz, partijleider van de SPD
Martin Schulz, partijleider van de SPD (ANP/AFP)

CDU/CSU en SPD sloten onlangs verkennende gesprekken af over de mogelijke vorming van een coalitieregering. Daarna mochten de SPD-afgevaardigden zich uitspreken over het onderhandelingsresultaat. Partijleider Martin Schulz had zijn partijgenoten gevraagd om toestemming te geven voor verdere onderhandelingen.

Weinig enthousiasme

'Dit draait om de vraag: onderhandelen over een coalitie of nieuwe verkiezingen', benadrukte Schulz, die zondag ongeveer een uur speechte. Hij kreeg uiteindelijk de steun van 362 van de 642 afgevaardigden. 279 van de SPD'ers stemden tegen het voortzetten van de onderhandelingen. Eén persoon onthield zich van stemming.

Toch was er weinig enthousiasme. 'De SPD-leden voelen een enorme verantwoordelijkheid voor de toekomst van Duitsland. Deelnemen aan de regering voelen ze als een plicht', zegt correspondent Derk Marseille. 'Aan de andere kant gaat het om de toekomst van de partij zelf. Daar gingen de discussies over. Niet zozeer inhoudelijk, maar ze zijn gewoon bang dat de SPD als partij ten onder dreigt te gaan. Daarom is het uiteindelijk een close call geworden. Zij zien na de afstraffing bij de verkiezingen, er toch een geloofwaardigheidsprobleem is ontstaan.'

Opsteker

De uitkomst van de stemming is een opsteker voor Merkel. Zij onderhandelde na de verkiezingen aanvankelijk met de FDP en de Groenen, maar dat liep op niets uit. De SPD wilde na een verkiezingsnederlaag eigenlijk oppositie voeren, maar stemde uiteindelijk toch in met overleg.

Lees ook: Met GroKo kan AFD lachende derde worden

Hoewel het SPD-partijcongres nu groen licht heeft gegeven voor verdere onderhandelingen, is het nog niet zeker dat er een nieuwe GroKo (Große Koalition) komt. Als CDU/CSU en SPD tot een coalitieakkoord komen, mogen de ruim 440.000 SPD-leden zich daar nog over uitspreken.

De SPD werkt op dit moment al samen met CDU/CSU in een zogeheten GroKo. Critici binnen de SPD vinden dat de partij zichzelf opnieuw moet uitvinden na de afstraffing door de kiezers. Daarom willen ze oppositie voeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen