Politiek23 jan '18 06:48

'Voor bezorgdheid hebben we geen brief nodig'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Nederland moet stelling nemen tegen de aanval van Turkije tegen Koerden in Noord-Syrië. Dat vindt het CDA, dat een spoeddebat heeft aangevraagd.

Martijn van Helvert.
Martijn van Helvert. ( ANP)

De christendemocraten zijn niet te spreken over de reactie van minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken. Hij schreef in een brief aan de Kamer 'zeer bezorgd te zijn over het Turkse optreden'. Volgens Tweede Kamerlid Martijn van Helvert was dat een open deur. 'Ik denk dat we allemaal wel bezorgd zijn. Daar hadden we niet direct een brief voor nodig, want als we niet eens bezorgd waren, wat dan wel?', vraagt hij zich af.

Gereedschapskist

De positie van Nederland in dit conflict vindt Van Helvert des te belangrijker. 'Er zijn op dit moment drie platforms waar je iets zou kunnen doen als Nederland. Natuurlijk de VN-Veiligheidsraad, de NAVO en de Europese Unie. Je hebt een hele gereedschapskist op die platforms met zaken die je zou kunnen doen. Zeggen dat je bezorgd bent is eigenlijk het uitgeven van een veiligheidsbril voor jezelf', zegt Van Helvert.

Hij noemt als voorbeeld de sancties die Rusland werden opgelegd na het binnenvallen van de Krim. 'Daar is nu totaal nog niet over gesproken, maar wij zijn heel benieuwd of zoiets er van komt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen